15

Je tuin klaar maken voor het voorjaar? Zo doe je dat!

Het voorjaar is een prachtig seizoen, waarin alles weer tot leven komt na de winter. De zon begint weer te schijnen en de temperatuur stijgt langzaam maar zeker. Het is dan ook een heerlijke tijd om lekker buiten te zijn en de tuin weer helemaal op te knappen na de winter. In deze blogpost geven we graag een aantal tips over wat je allemaal kunt doen in de tuin in het voorjaar.

Opruimen en schoonmaken

De eerste stap om de tuin weer helemaal klaar te maken voor het nieuwe seizoen is opruimen en schoonmaken. Ruim alle gevallen bladeren op en haal alle dode planten uit de grond. Maak ook de terrassen en paden goed schoon. Zo ziet de tuin er meteen weer een stuk frisser uit. Ook krijg je meteen voldoening als je je opgeruimde tuin ziet.

Planten

In het voorjaar is het tijd om nieuwe planten te kopen en te planten. Kies voor planten die goed passen bij de bodem en de ligging van de tuin. Als je niet zeker weet welke planten geschikt zijn, kun je altijd advies vragen bij een tuincentrum. Wil je wat extra kleur in de tuin brengen? Dan kunnen we de dahlia, allium en gladiool aanraden.

Snoeien

Het voorjaar is ook de tijd om te snoeien. De meeste struiken en bomen kun je snoeien als de ergste nachtvorst voorbij is. Meestal is dit in april. Door te snoeien laat je planten en bomen niet te groot worden en kunnen ze weer gezond groeien. Het is belangrijk om de juiste techniek te gebruiken bij het snoeien, anders kan de plant beschadigen. Ook hiervoor kun je advies vragen bij een tuincentrum.

Gazon

Gazon

Ook het gazon heeft in het voorjaar aandacht nodig. Dit is de tijd om je gras te bemesten zodat het weer mooi groen eruit ziet en goed kan groeien in de lente. Maai het gras regelmatig en zorg ervoor dat het niet te lang wordt. Groeit er mos in het gazon? Prik dan gaten in het gras met een verticuteerhark of riek. Zo krijgt het gras lucht en ruimte om te groeien.

Tuinmeubelen

Als het weer mooi weer wordt, wil je natuurlijk lekker buiten kunnen zitten. Haal daarom de tuinmeubelen uit de schuur en maak ze goed schoon. Controleer ook of de kussens nog in goede staat zijn en vervang ze indien nodig.

Moestuin

Voor de liefhebbers van een moestuin is het voorjaar het moment om te beginnen met zaaien. Je kunt bijvoorbeeld sla, radijsjes, wortels en erwten zaaien. Zorg er wel voor dat de bodem op de juiste manier is voorbereid en dat je regelmatig water geeft. Een moestuin is ook erg leuk voor jonge kinderen. 

Vijver

Heb je een vijver? Maak de vijver dan schoon en verwijder alle bladeren en andere rommel die erin terecht zijn gekomen. Controleer ook of de waterkwaliteit nog goed is en voeg indien nodig nieuwe planten toe.

Insecten en vogels

In het voorjaar komen er weer allerlei insecten en vogels terug naar de tuin. Zorg ervoor dat er voldoende voedsel en schuilplaatsen zijn voor deze dieren. Hang bijvoorbeeld een nestkastje op voor vogels en zet insectenhotels neer. Zo draag je bij aan een gezonde biodiversiteit in de tuin en het is ook heerlijk om naar te kijken.

Genieten

Uiteindelijk is de belangrijkste tip om in het voorjaar van de tuin te genieten. Maak er een gezellige plek van met zitjes, planten en accessoires die bij jouw smaak passen. Drink een kopje koffie of thee in de zon en geniet van het groen om je heen.

Met deze tips kun je weer lekker aan de slag in de tuin. Behalve dat het leuk is, is tuinieren erg gezond doordat je in beweging bent. Ook toont onderzoek aan dat contact met de natuur zorgt voor meer geluk en minder stress. Wil jij een keer helemaal iets anders met de tuin, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan raden we tuinaanleg van Geerts & Groenendaal Hoveniers aan. Zij verzorgen de aanleg van tuinen van ontwerp tot realisatie. De afgelopen 10 jaar hebben zij al voor honderden tevreden klanten een tuin mogen aanleggen. Bekijk ook zeker de reviews van dit hoveniersbedrijf.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply