25

Je gevel opknappen: 6 tips

De gevel is het aanzicht van je woning. Veel mensen denken dat er weinig is dat je kunt veranderen aan de gevel. Toch klopt dat helemaal niet! Je kunt in een aantal simpele stappen de hele uitstraling van je woning aanpassen. Check deze tips om je gevel op te knappen!

1. Is gevelrenovatie nodig?

Als je woning al oud is, of de gevel staat precies op de wind, is de kans groot dat de gevel kapot gaat. Met de stenen gaat doorgaans weinig mis, maar de voegen kunnen wel slechter worden. Je ziet dit bijvoorbeeld in wijken met jaren ’70 woningen, waarvan de voegen nu echt afbrokkelen. Als de voeg slecht wordt kun je in huis flink last krijgen van vochtproblemen. Tijd om een gevelrenovatiebedrijf te laten komen om de gevel opnieuw te laten voegen en impregneren zodat hij er weer jarenlang als nieuw uitziet.

2. De gevel reinigen

De gevel reinigen

In de meeste gevallen is gevelrenovatie niet noodzakelijk. Wel zal het je verbazen hoe vies gevels kunnen worden. Ken je de typische jaren ’60 en jaren ’70 woningen? Ze hebben vaak een vrij grauwe uitstraling. Dat komt door al het roet en de viezigheid op de gevels. De wind voert altijd wel afvalstoffen aan die op de gevel kunnen blijven hangen. Een woning kan enorm opknappen van een schoonmaakbeurt. Dat kun je beter niet zelf doen, want je kunt je gevel (met name de voegen) beschadigen als je het verkeerd doet. Er zijn hele goede gevel reiniging bedrijven en vaak valt de prijs mee.

3. De kozijnen schilderen

De kozijnen bepalen ook voor een belangrijk deel de uitstraling van de gevel. Je kunt de gevel enorm opknappen door de kozijnen aan te passen. Kijk eens goed naar je kozijnen. Zijn ze nog in goede staat? Of wordt het tijd voor een nieuwe schilderbeurt? Als je kozijnen oud zijn of houtrot vertonen, is het misschien beter om kunststof kozijnen te overwegen. Dit telt mee als isolerende maatregel en je kunt dus in aanmerking komen voor de subsidie.

4. Goten en boeidelen opknappen

De goten en boeidelen krijgen meestal weinig aandacht. Toch moet je ze regelmatig nalopen, net als deze zaken in en rond het huis. Lekken de goten nog niet? Zijn ze nog goed schoon? En hoe is de kwaliteit van de boeidelen? Als er houtrot ontstaat, merk je dat vaak pas als het al te laat is. Dan moeten meestal grote stukken hersteld worden. De goten moeten daarom tijdig vervangen worden. Wil je je woning een nieuwe en frisse uitstraling geven? Dan vervang je ook de boeidelen of je knapt ze op en schildert ze weer mooi strak.

5. Zonweringen

Als je goten, boeidelen, kozijnen en gevelstenen zijn opgeknapt, blijven losse items zoals de zonweringen over. Een mooi opgeknapte gevel gaat enorm achteruit wanneer je er een bejaarde zonwering aan hebt hangen. Is je systeem nog goed en vind je het niet nodig om dit te vervangen, maar is het doek wel versleten? Dan kun je ook alleen het zonneschermdoek vervangen voor een nieuwe look.

6. Accessoires aan de gevel

Een gevel kan opgevrolijkt worden met accessoires. Er zijn hele mooie geveldecoraties te vinden. Welke decoraties bij jouw huis passen, is afhankelijk van de stijl en uitstraling van je woning. Vaak zijn huizen met een grote gevel, zoals jaren ’60 en jaren ’70 woningen heel geschikt om te decoreren. Je kunt de gevel ook mooi aankleden aan de onderkant door er planten en bloemen voor te zetten. Of misschien wil je wel een klimplant die tegen de gevel op gaat klimmen. In het laatste geval houd je er natuurlijk wel rekening mee dat de plant, als je hem later weer weghaalt, vaak sporen achterlaat op de gevel.

De gevel opknappen is een flinke klus. Veel klussen die eraan kunnen gebeuren, kun je niet zomaar zelf uitvoeren. Natuurlijk is het afhankelijk van je wensen en je budget wat je eraan uitgeeft. Een flinke schoonmaakbeurt kan de gevel bijvoorbeeld enorm helpen, terwijl het een relatief goedkope klus is.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply