27

Isolatie – Interieur wat je niet ziet, maar wel voelt

Bij interieur denken we vaak aan een fijne bank, praktische eettafel, gezellige accessoires, enzovoorts. Je interieur omvat echter veel meer dan alleen je meubilair. Onder interieur verstaan we bijvoorbeeld ook de (vloer)verwarming, waterleidingen én isolatie. Dit zijn zaken die je niet ziet, maar wel voelt. Dat betekent dat deze onderdelen van je interieur, mits ze goed zijn geregeld, veel bijdragen aan het comfort van je woning. Bovendien kun je met isolatie je woning verduurzamen, waardoor je ook nog eens bespaart op je energiekosten. Hieronder lees jij daarom alles over het isoleren van je woning!  

Onderdelen

Je kunt vrijwel elke laag van je woning isoleren: van je kruipruimte tot aan het dak. Niet elk onderdeel geeft echter hetzelfde rendement of draagt net zoveel bij aan het wooncomfort. Wanneer je het hoogste rendement uit je isolatie wil halen, kun je het beste je dak isoleren: dertig procent van de warmte binnenshuis gaat namelijk verloren via het dak. Als je graag zo comfortabel mogelijk wil wonen, is vloerisolatie van groot belang. Met vloerisolatie voorkom je dat kou en vocht vanuit de kruipruimte je woning intrekken en zorg je ervoor dat je vloer aangenaam en behaaglijk aanvoelt. 

Materialen

Materialen isolatie

Je kunt verschillende materialen gebruiken voor de isolatie van je woning. Over het algemeen zijn PIR, glaswol en steenwol populaire keuzes. PIR heeft de hoogste isolatiewaarde, maar glas- en steenwol zijn wat goedkoper en gemakkelijker op maat te snijden. Al deze materialen zijn in principe geschikt voor dakisolatie, maar vloerisolatie is wat gecompliceerder. Het juiste materiaal is namelijk afhankelijk van wat soort vloer en ondervloer je hebt. Bij een betonvloer is PIR de beste keuze, maar bij de isolatie van een houten vloer kun je beter glas- of steenwol gebruiken. Hout is een natuurlijk materiaal, waardoor je een ademend isolatiemateriaal nodig hebt. Wanneer je veel last hebt van krakende planken, kun je het beste voor steenwol kiezen. Steenwol heeft ook akoestische eigenschappen en dempt daarom het geluid van de krakende planken of harde voetstappen. 

Toepassing Het isoleren van een dak gebeurt meestal vanuit de binnenkant, waarbij je het isolatiemateriaal tussen de houten balken van het dak plaatst. Glas- en steenwol zijn relatief flexibel en daarom gemakkelijk op maat te snijden en te verwerken in de constructie. Wanneer jij houten balken onder je vloer hebt liggen, isoleer je de vloer op ongeveer dezelfde manier: je klemt het materiaal tussen de houten balken onder je vloer, eventueel vanuit de kruipruimte. Wanneer je een betonvloer hebt, kun je het isolatiemateriaal rechtstreeks op de betonvloer leggen of tegen het plafond van de kruipruimte. Dit betekent dus dat je ook gemakkelijk achteraf je dak of vloer kunt isoleren en van het extra wooncomfort kunt profiteren! 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply