Handlettering is weer helemaal hot! Het is een heerlijke bezigheid voor een vrije middag. Je kunt je creativiteit gebruiken en je hoofd even leeg maken. En het leukste is misschien wel dat bijna iedereen het kan leren! Vandaag geven we wat algemene informatie voor de beginners. Handletteren doe je zo:
Wat is handlettering?
Mocht je nog nooit hebben gehoord van de term handlettering, dan is een beetje uitleg natuurlijk niet overbodig. Handletteren is simpel gezegd het schrijven van mooie letters, cijfers en woorden. Je maakt een persoonlijke handgeschreven creatie. Je kunt dit eventueel combineren met tekeningen of decoratieve lijnen/vormen. Er zijn allemaal verschillende stijlen en mogelijkheden. Wees vooral creatief! Als je het handletteren goed onder de knie hebt, kun je de mooiste kaarten gaan maken. Super leuk om te geven aan vrienden en familie! Of schrijf je favoriete quotes op een groot stuk papier, lijst deze in en hang het als decoratie boven je bank.
Handlettering voor beginners: de benodigdheden
Ben je enthousiast geworden over deze hobby? Dan heb je het een en ander nodig om van start te gaan. Je hoeft niet meteen een hele uitgebreide collectie met luxe pennen aan te schaffen, maar er zijn wel een aantal basis benodigdheden. We zetten de spullen even voor je op een rijtje:
- (Gerecycled) papier of een schrift
- Goed potlood om mee te schetsen
- Zachte gum (Tip: koop niet zo’n goedkope gum die krassen, vegen of een kleurtje achterlaat op het papier. Dit kan jouw creatie ineens verpesten en dat is natuurlijk zonde!)
- Fineliners met verschillende diktes
- Speciale stiften, oftewel kalligrafiestiften, met verschillende diktes
- Brush pennen met zachte punt (Niet noodzakelijk, maar wel een goede toevoeging)
Koop een werkboek handletteren
Er zijn veel handige oefenboeken verkrijgbaar waar allerlei tips in staan. Koop vooral ook een handlettering werkboek waar je meteen bepaalde technieken en stijlen in kunt natekenen. Je leert het beste als je veel oefent! Er zijn werkboeken te koop die zich richten op een specifieke stijl of een bepaalde doelgroep, denk aan handlettering voor kinderen.
Volg een workshop handletteren
Vind je het niet zo fijn om te werken met een boek als voorbeeld? Dan is het misschien een goed idee om een workshop te volgen. Zo krijg je persoonlijke begeleiding en gerichte tips. Ook een handige tip: zoek eens op Youtube naar handlettering tutorials voor beginners. Vaak kun je stap voor stap zo’n video volgen en snel een nieuwe techniek leren.
Ga jij het binnenkort ook eens proberen? Of ben je misschien al fanatiek bezig met handletteren? Laat het ons weten in een reactie!
No Responses Yet