39

Is jouw verlichting al duurzaam genoeg?

Duurzame verlichting is een sterke trend die al een paar jaar zichtbaar is. De overheid heeft nu niet alleen gloeilampen afgeschaft, maar ook halogeenlampen mogen per 1 januari 2018 niet meer verkocht worden. Het gevolg is dat je nu eigenlijk nog maar twee keuzes hebt: spaarlampen of LEDs. Toch hebben heel veel mensen nog oude lampen in huis hangen, waardoor ze weinig energie besparen. Is jouw verlichting al duurzaam genoeg?

Gloeilampen, tl-buizen en halogeenlampen vervangen

Er is een goede reden dat gloeilampen en halogeenlampen niet meer verkocht mogen worden. Gloeilampen zijn bijzonder inefficiënt en verbruiken heel veel energie. Daar komt nog bij dat ze snel stukgaan, waardoor je ze meestal elk jaar of nog vaker moet vervangen. Halogeenlampen zijn wat zuiniger, maar werken met vluchtige stoffen die slecht zijn voor het milieu. Bovendien zit er in elke lamp een trafo, die ook stroom gebruikt als de lamp uitstaat. Ook niet erg goed voor het milieu dus. Hoewel tl-buizen nog niet verboden zijn, wordt ook aangeraden om deze te vervangen. Ze zijn wel vrij zuinig, maar geven een snel knipperend licht af dat ongezond kan zijn en invloed kan hebben op de geestelijke gezondheid.

Kies voor LED

Hoewel spaarlampen ook zuiniger zijn dan gloeilampen, zijn LEDs nog vele malen zuiniger. Vroeger gaven LEDs meestal blauw-wit licht af, dat niet zo goed is voor mensen. Het leidde namelijk onder andere tot slaapproblemen. Bovendien was deze lichtkleur natuurlijk niet erg gezellig. Tegenwoordig zijn LEDs echter sterk verbeterd. De lampjes die je nu koopt hebben dezelfde lichtkleur als de gloeilampen van vroeger. Je kiest de felheid in hoeveelheid lumen, wat betrouwbaarder is dan de hoeveelheid Watt die de lamp gebruikt. De lampen kun je eenvoudig vervangen, je hoeft geen nieuwe fittingen aan te schaffen. Een goed moment om dit te doen is als je je huis opnieuw inricht, maar je kunt het ook gewoon tussendoor doen natuurlijk.

Kun je elke lamp vervangen voor een LED-variant?

In principe is elke lamp tegenwoordig goed te vervangen door een LED-variant. Het maakt niet uit welke lampen je nu hebt. Zelfs halogeenlampen kun je vervangen voor LEDs. Je hebt bijvoorbeeld G9 verlichting in LED, met de typische pootjes die de halogeenlamp ook heeft. Wanneer je goed let op het typenummer is er niets aan de hand. Er zijn wel wat dingen waar je op moet letten:

  • Kies de juiste lichtkleur en sterkte.
  • Dimmers werken meestal niet (goed) met LED lampen. Je hebt dan een speciale LED-dimmer nodig.
  • Bij het vervangen van halogeenlampjes is het verstandig om het oude lampje mee te nemen zodat je in de winkel kunt vergelijken. Als je online koopt, is het goed om de afstand tussen de pootjes van het lampje op te meten.

Duurzame verlichting is beter voor het milieu doordat er energie bespaart wordt. Bij LEDs heb je ook nog eens het voordeel dat je deze lampen pas na jaren hoeft te vervangen. Je verdient de lamp dus ook nog eens terug in de aanschafkosten. Voor het milieu zijn LED lampen de beste keus. Is jouw verlichting al duurzaam genoeg?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply