26

Is overstappen van energieleverancier rendabel?

Over het algemeen levert overstappen van energieleverancier geld op, maar toch zijn er nog enorm veel Nederlanders die dit niet doen. Dit komt omdat in sommige gevallen het winstbedrag dat je hieruit haalt niet opweegt tegen de moeite die het kost om over te stappen. Het overstappen van de ene naar de andere energieleverancier kan bijvoorbeeld welkomstkortingen opleveren en daarnaast een vernieuwd, modern tarief. Veel energieleveranciers proberen klanten wel aan zich te binden door een vaste klantenkorting aan te bieden. Deze vaste klantenkorting maakt het aan de andere kant juist weer makkelijker om bij dezelfde energieleverancier te blijven. De hoeveelheid korting die daadwerkelijk verkregen wordt over het huidige energie abonnement zal waarschijnlijk niet zo hoog zijn als de korting bij een nieuw abonnement. De hoeveelheid korting bij overstappen zal echter dusdanig klein zijn dat de moeite niet meer opweegt tegen de korting.

Waarom loont overstappen?

Energie besparen overstappen energieleverancier

Er gelden bij alle energieleveranciers ieder jaar nieuwe prijzen. Prijzen fluctueren door het jaar heen en op het ene moment is de energieprijs hoger dan het andere moment. Hierdoor ontstaan er ook continue verschillende abonnementsprijzen. Als je een energiecontract afsluit, dan doe je dat voor de prijs die de energiemaatschappij op dat moment bepaald heeft. Als je echter bij dezelfde energiemaatschappij blijft, zullen zij de energieprijs het komende jaar nooit verlagen in je huidige contract. Als de energieprijs bij wijze van gehalveerd is in het voorgaande jaar, pluk jij hier dus niet de vruchten van! Daarnaast stunten veel energiemaatschappijen met leuke acties bij het afsluiten van een nieuw abonnement. Als je weer een nieuw energiecontract nodig hebt is het dan ook uiterst raadzaam om energie aanbiedingen op te zoeken en met elkaar te vergelijken. Waar je bij de ene leverancier 10% korting op het abonnement kunt krijgen, kun je bij weer een ander bijvoorbeeld 100 euro welkomstkorting ontvangen. Daarnaast is het tegenwoordig ook niet zo’n gedoe meer om over te stappen. Vaak nemen derde partijen het volledige overstapproces op zich en heb je hier zelf dus geen omkijken meer naar.

Waarom niet overstappen?

De hoofdreden om niet ieder jaar over te stappen van van energiemaatschappij is het feit dat je er werk aan hebt. De hoeveelheid werk die eraan vast zit is echter vaak minimaal, maar scheelt wel weer een stukje van je kostbare tijd! Dit is voor veel mensen toch de reden dat ze niet overstappen. Daarnaast bestaat ook vaak de angst dat het overstappen niet goed gaat en dat de woning ineens enkele dagen zonder stroom/gas komen te zitten. Deze angst is over het algemeen niet reëel omdat bij het beëindigen van een abonnement niet direct de gaskraan dicht gaat. Het kan echter wel gebeuren, dit zal enkel het geval zijn als er tijdens het overstapproces iets mis is gegaan en je ineens langere tijd zonder energiecontract zit.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply