27

Insecten buiten de deur houden: lees deze tips

Tijdens de zomerperiode staan de ramen en deuren een stuk vaker open. Zo kan het ’s avonds even goed doorwaaien en vul je het huis weer met frisse lucht. Het enige nadeel is dat er vaak niet alleen frisse lucht, maar ook verschillende insecten mee naar binnen komen. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten! In dit artikel staan daarom 6 handige tips op een rij om insecten buiten de deur te houden.

Tip 1. Houd insecten buiten met horren

De meest effectieve manier om insecten buiten te houden, is door horren te plaatsen. Vervang ook het ouderwetse vliegengordijn voor een hordeur of horlamellen voor het beste resultaat. Zo’n gordijn van touw of kraaltjes schrikt de insecten wel af, maar houdt het ongedierte niet volledig tegen.

Tip 2. Verstop de fruitmand

Mieren, fruitvliegjes en allerlei andere insecten zijn dol op de geur van fruit. Vooral als het (te) rijp in de fruitmand ligt. In de zomermaanden is het daarom slim om de fruitmand niet te dicht bij de deur of ramen te zetten. Laat fruit niet te lang liggen en bewaar het eventueel tijdelijk in de koelkast.

Tip 3. Laat geen etensresten achter

Natuurlijk zijn ook etensresten heel aantrekkelijk voor ongedierte. Lok de insecten niet naar binnen door voedsel zo snel mogelijk op te ruimen en geen restjes achter te laten. Stop alles in een dichte verpakking en/of zet het direct weer in de keukenkastjes. Laat ook niet te veel etensresten ophopen in de groene afvalbak.

Tip 4. Let op met geurtjes in huis

Ben je dol op lekkere geurtjes in huis en gebruik je regelmatig interieursprays of geurkaarsen? Let dan goed op welke geuren je precies gebruikt. Sommige (vaak zoete) luchtjes trekken juist nog meer insecten aan. Kies liever voor een lavendel spray, citronella kaars of andere geuren waar insecten een hekel aan hebben.

Tip 5. Jaag insecten weg met planten

Jaag insecten weg met planten

Een andere optie is om insecten weg te jagen met de sterke geur van bepaalde planten. Lavendel, rozemarijn, citroenplanten en basilicum zijn hier een goed voorbeeld van. Zet de planten in de vensterbank, vlakbij de deur, op het terras of in de keuken.

Tip 6. Gebruik gif pas als laatste redmiddel

Tot slot kun je gebruik maken van gif om van de insecten af te komen. Omdat dit zowel dieronvriendelijk als milieuonvriendelijk is, raden we aan om dit echt als allerlaatste redmiddel te gebruiken. Pas eerst alle andere tips toe voordat je aan giftige sprays, lokdoosjes en andere schadelijke middelen begint.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply