27

Huisstofmijt, wat doe je ertegen?

Heb je last van huisstofmijtallergie? Hartstikke vervelend! Je kunt er een verstopte neus van hebben, maar ook jeukende ogen, veel niezen of zelfs benauwd zijn. Gelukkig is er wel het een en ander wat je zelf kunt doen, als je er gevoelig voor bent. Want huisstofmijt, dat hebben we allemaal…

Hoe schoon ook…

Elk huis heeft dus huisstofmijt. Het zijn superkleine beestjes die zich perfect thuis voelen in stof. Het beestje is zo klein, dat je hem niet met het blote oog ziet. Huisstofmijt houdt wel van een huidschilfertje. En eerlijk is eerlijk, daar valt niet tegen op te poetsen. Dus ook als je woning schoon is, kun je last hebben van huisstofmijt. Vooral in tapijten of in een vochtige omgeving. Dat eerste is snel opgelost: koop laminaat! Zelfs goedkoop laminaat of een eenvoudig PVC-vloertje volstaat, als het maar glad is en huisstof meer opvalt.

Een raampje open

Heb je (goedkoop) laminaat liggen, dan ben je er nog niet. Het is ook goed om voldoende te ventileren. Bijvoorbeeld door te zorgen voor frisse lucht. Het raam open, of alleen het ventilatierooster. Als je maar verse lucht binnenhaalt. Oké, het meest effectief is als je het raam wagenwijd openzet. Dan lucht de boel even flink door. Al is het maar elke dag een paar minuutjes. De hele dag is wel weer heel uitnodigend voor inbrekers. Misschien combineren met tandenpoetsen? Dat doe je toch! Zet intussen gewoon het raam open!

En verder?

Huisstofmijt in huis

Door dat laminaat zie je elk stofje op de grond liggen. Dat maakt dat je veel sneller schoonmaakt. Op tapijt is stof minder zichtbaar. Daarnaast is het slim om je beddengoed lekker heet te wassen. Bij voorkeur elke twee weken op zestig graden. Daar wordt het lekker schoon van en huisstofmijt houdt daar nu eenmaal niet van. Ben je gek op tierelantijnen? Zet deze dan niet in de slaapkamer. Sowieso: afsluitbare kasten maken je het leven eenvoudiger. Hoe minder stof kans krijgt, hoe beter.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply