27

Huishoudens investeren in duurzaamheid door stijgende energieprijzen

Het aantal Nederlandse huishoudens wat verduurzamende maatregelen treft in huis neemt toe. Dit lijkt samen te hangen met de verder oplopende energieprijzen. Een andere factor die meespeelt is het spaargeld wat veel Nederlandse gezinnen hebben opgebouwd de afgelopen twee jaar. Door de pandemie was het langere tijd onmogelijk om een vakantie naar het buitenland te boeken. Men besloot kort in eigen land op vakantie te gaan, of helemaal thuis te blijven. Het geld wat hiermee bespaard werd, wordt nu gebruikt voor een investering in een vloerverwarming gecombineerd met een gietvloer, in nieuwe ruiten of in zonnepanelen.

Vloerverwarming vergroot comfort en verwarmt ruimtes duurzaam

Bij het gebruik van vloerverwarming huis worden de ruimtes op een gelijkmatige manier verwarmd. Dit betekent dat de warmte niet via de zijkanten van de ruimte opstijgt en vervolgens via het plafond verspreid wordt, maar dat het door de hele ruimte heen omhoog stroomt. Niet alleen vergroot dit het comfort in huis. Ook draagt het bij aan een duurzame manier van stoken. Er wordt minder energie verbruikt om de ruimtes in huis warm te krijgen in het najaar en de winter. Bij de keuze voor vloerverwarming is het belangrijk dat dit gecombineerd wordt met een vloer, welke een lage warmteweerstand heeft. Denk aan tegels met een lage warmteweerstand, en beton cire vloer met lage warmteweerstand, enzovoorts. Ook pvc is een zeer geschikt materiaal voor en vloer op vloerverwarming.

Vloerverwarming vergroot comfort en verwarmt ruimtes duurzaam

Investeren in zonnepanelen of ze huren

Niet alleen de investering in vloerverwarming wordt door veel huishoudens overwogen, wanneer zij hun vloer renoveren. Ook de keuze voor zonnepanelen is geliefd. Tegenwoordig heeft men hierbij de keuze tussen het huren van zonnepanelen en het kopen ervan. Door nu in zonnepanelen te investeren, zal je deze relatief snel terugverdienen. Immers, de energieprijzen zijn al hard gestegen en zullen dat de komende periode mogelijk blijven doen. Voor wie op voorhand geen grote investering wil doen, kan het huren van zonnepanelen de beste optie zijn. Zo profiteer je alsnog van groene stroom tegen een vast bedrag per maand. Dit is over het algemeen aanzienlijk goedkoper dan het gebruik van grijze stroom, afgetapt van het stroomnet.

Energiearmoede dreigt voor veel huishoudens

Veel mensen maken zich zorgen over de oplopende energieprijzen. Zij vrezen voor energiearmoede, wat betekent dat de energierekening niet meer betaald kan worden. Het gaat om mensen zonder groot eigen vermogen, waarvan de woning slecht geïsoleerd is. Het ontbreken van de financiële middelen maakt het voor deze groep bijzonder lastig om te investeren in een betere isolatie. Het leidt tot een situatie waarbij de energiekosten steeds verder op zullen lopen, zeker nu het buiten koud begint te worden. De Nederlandse regering heeft al aangekondigd dat er een compensatie geboden zal worden voor deze huishoudens.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply