22

Een houten vloer in de keuken, kan dat?

Ja, houten vloeren zijn geschikt om in de keuken toe te passen. Sterker nog, door de vloer vanuit de woonkamer naar de keuken door te leggen creëer je eenheid. In dit blog vertellen we je meer over de mogelijkheden om een houten vloer in de keuken toe te passen en met welke zaken je rekening moet houden.

Welke houtsoort is het meest geschikt voor de keuken?

De houtsoort die het meeste voor keukenvloeren wordt toegepast, is eikenhout. Eiken is sterk waardoor het tegen een stootje kan als je per ongeluk iets op de vloer laat vallen. Bovendien kunnen eikenhouten vloerdelen in vele kleuren worden afgewerkt, waardoor er altijd een bijpassende vloer voor jouw keuken te vinden is. En niet geheel onbelangrijk: een eikenvloer kost een stuk minder dan vloeren die van andere houtsoorten zijn gemaakt.

Kan een houten vloer tegen morsen?

Ja, een houten vloer kan tegen morsen. Vloeistoffen zoals water, cola, bier, wijn, koffie of spaghettisaus kun je eenvoudig verwijderen, zonder dat er vlekken achterblijven. Een houten vloer wordt bij het leggen namelijk met een beschermende olie behandeld.

Om de vloer goed beschermd te houden kun je de vloer met een speciale zeep voor houten vloeren dweilen. De zeep bevat olie waardoor je een nieuw beschermlaagje op het vloeroppervlak aanbrengt. Door te dweilen maak je de houten vloer dus niet alleen schoon, maar onderhoud je hem ook.

Eerst de keuken of eerst de houten vloer?

Het hangt van de uitvoering van je keuken af of je beter eerst de keuken of de houten vloer kunt plaatsen.

Keuken zonder voorzetplint

Als je een keuken zonder keukenplint hebt uitgekozen moet de houten vloer eerst gelegd worden. Let op dat de keuken na het leggen pas na 14 dagen geplaatst wordt. Dit heeft te maken met de uithardingstijd van de olie waarmee de houten vloer na het leggen wordt behandeld.

Als 14 dagen te lang duurt, kun je aan je houten vloeren specialist vragen om de vloerdelen te behandelen voordat hij de vloer komt leggen.

Keuken met voorzetplint

Wanneer je een keuken met voorzetplint hebt, is het verstandig om eerst de keuken te plaatsen. Bij het monteren van de keuken kan het werkblad op de juiste hoogte worden geplaatst, waarbij rekening wordt gehouden met de dikte van je houten vloer. Nadat de houten vloer is gelegd kun je de voorzetplint zonder aanpassingen plaatsen.

Als het om wat voor reden dan ook niet mogelijk is om eerst de keuken te plaatsen, zorg dan dat je de houten vloer bij de keukenmontage beschermd. Bijvoorbeeld met stucloper. Het komt vaak voor dat bij de montage van de keuken de vloer beschadigd. Dat zou zonde zijn!

Welk legpatroon past het mooiste bij een keuken?

Houten vloer visgraat

Dat hangt af van je interieurstijl. Maar in principe kun je de meest gangbare legpatronen (visgraat, Hongaarse punt en het plankenpatroon) met alle interieurstijlen combineren.

Wel zijn er een aantal voorkeuren met betrekking tot het combineren van interieurstijlen en legpatronen. Zo past een houten vloer met visgraat patroon perfect bij een modern interieur. En het Hongaarse punt patroon past het beste bij een klassiek interieur.

Goed om te weten: het plankenpatroon waarbij de planken recht naast elkaar worden gelegd is het goedkoopste om te leggen. Het leggen van een visgraat vloer of een Hongaarse punt is zeer arbeidsintensief en daardoor duurder.

Meer weten?

Een houten vloer kan, net zoals een goede keuken, vele jaren meegaan. Daarom is het belangrijk om je goed te oriënteren op de mogelijkheden, zodat je de juiste vloer kiest. Ga op bezoek bij een houten vloeren specialist en bekijk voorbeelden van houten vloeren in keukens om inspiratie op te doen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply