20

Hoog rendement met zonnepanelen: waar let je op?

Overweeg je om zonnepanelen te laten plaatsen? Door de stijgende energieprijzen zal het financiële voordeel tegenover het reguliere energienet alleen maar groter worden. Waar let je op bij het kopen van zonnepanelen en hoe haal je maximaal rendement? Daar vertellen we in dit artikel meer over.

Zonnepanelen met hoog vermogen

Het vermogen van zonnepanelen zegt hoeveel stroom een zonnepaneel onder de ideale omstandigheden kan opwekken. Hoe hoger het vermogen, hoe meer je er dus uit kunt halen. Door de jaren heen is de kwaliteit van zonnepanelen flink verbeterd, waardoor je een steeds groter vermogen kunt bereiken. Uiteraard moet je dit ook altijd afwegen tegenover de kosten van zonnepanelen. Kies bij voorkeur voor goedkope zonnepanelen met een hoog vermogen. Welke het beste zijn hangt ook weer af van het type dak en de ligging daarvan. Het beste laat je je informeren door een gespecialiseerd bedrijf, die jou kunnen vertellen welke zonnepanelen in jouw situatie het meest geschikt zijn, voor rendement op korte en lange termijn.

Op plat dak zonnepanelen plaatsen

Op plat dak zonnepanelen plaatsen

Veel mensen vragen zich af of het voordelig is om op een plat dak zonnepanelen te plaatsen. Jazeker, zonnepanelen op plat dak kunnen je flink wat rendement opleveren. Het voordeel van zo’n plat dak is namelijk dat de zonnepanelen in de ideale hoek en stand geplaatst kunnen worden. Je zit niet vast aan de vorm en ligging van je schuine dak. Op een plat dak is nooit schaduw. En een fijne bijkomstigheid: je ziet de zonnepanelen vrijwel niet liggen. Ook hier geldt overigens weer dat een goede specialist jou kan adviseren over de ideale hellingshoek en de hoeveelheid panelen op jouw platte dak.

Wilde je altijd al een jacuzzi onder je overkapping plaatsen, maar heb je dit door de hoge energietarieven nooit gedaan? Dan kun je dus ook zeker overwegen om deze wel te plaatsen en met zonne-energie jouw jacuzzi aan te sturen.

De juiste omvormer

Ieder zonnesysteem heeft een omvormer nodig en deze is medebepalend voor de opbrengst van jouw zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer dient aan te sluiten op het vermogen in wattpiek van de zonnepanelen. Ook hier is het weer van groot belang dat je je laat adviseren. Neem bijvoorbeeld het bedrijf Sungevity, aanbieder van zonnepanelen. Zij zetten hun eigen zonne-adviseurs in die steeds kijken naar de situatie, waaronder dakligging, hellingshoek, vermogen zonnepanelen én de juiste omvormer. Door de combinatie van factoren op een slimme manier op elkaar af te stemmen wordt de ideale situatie bereikt waarin je maximaal rendement kunt behalen.

Zonnepanelen reinigen

Wanneer de zonnepanelen eenmaal geïnstalleerd zijn, is het absoluut aan te raden om ze eens in de zoveel tijd schoon te maken. Kwalitatieve zonnepanelen zijn dankzij een vuilwerende coating in principe zelfreinigend, waardoor het meeste vuil door regen van de panelen afgaat. Hardnekkige aanslag, zoals vogelpoep of klevend stuifmeel, blijven echter wel eens achter, hetgeen de prestaties lichtelijk kan beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld eens per één tot drie jaar een flinke lenteschoonmaak houden om die vuiltjes er tot in de puntjes af te wassen.

Btw zonnepanelen terugvragen

Met zonnepanelen kun je op termijn flink besparen. De maandelijkse energierekening wordt gigantisch gedrukt, wat wel prettig is in een tijd waarin de energieprijzen alleen maar lijken te stijgen en steeds meer huishoudens de energiearmoede naderen. Kun je zonnepanelen niet ineens betalen? Dan kun je ook nog overwegen om ze te huren. Maar wist je dat je bij het kopen van zonnepanelen de btw kunt terugvragen bij de Belastingdienst? Dit scheelt je 21% btw! Op de prijs van een gemiddeld zonnesysteem is dit al snel goed voor €1000 in ‘cashback’. Wist je dit nog niet en twijfelde je nog over de investering, dan geeft deze teruggave misschien wel de doorslag.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply