18

Hoe voorkom je vocht in huis?

Vocht in huis is natuurlijk een vervelende kwaal waar je snel van af wil komen. Naast dat vocht allerlei schade kan aanrichten aan je huis en meubilair, heeft het ook nog eens negatieve gevolgen voor je gezondheid. In dit artikel reiken weje een aantal tips aan om vocht in huis te voorkomen. Want zoals altijd geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Hoe herken je vocht in huis

Om vocht te voorkomen is het uiteraard van belang dat je de potentiële symptomen tijdig signaleert. Droogt je was minder snel, heb je condens op de ramen of valt je energieverbruik plots hoger uit? Dat zou kunnen duiden op vocht in huis. Maar ook het aantreffen van zilvervisjes, pissebedden of algen aan de muur zijn veelvoorkomende symptomen. Wanneer je behang of stucwerk begint los te laten en er zijn vochtplekken zichtbaar dan is actie noodzakelijk. Vocht zit dan al gedurende een langere tijd in je woning en het beste is om de schade zo snel mogelijk te beperken.

Mogelijke oorzaken van vocht

De meeste vochtproblemen komen voort uit gebrekkige ventilatie. Tijdens de dagelijkse bezigheden wordt er een flinke hoeveelheid vocht geproduceerd dat moet worden afgevoerd. Wanneer dit niet voldoende gebeurt zal de luchtvochtigheid toenemen. Maar ook bouwkundige oorzaken kunnen ten grondslag liggen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage, condensatie of optrekkend vocht via de funderingen of kruipruimten.

Vocht voorkomen

Vocht voorkomen

Het best is natuurlijk om vocht in huis te voorkomen. Daarvoor kun je een aantal dingen doen. Eén van de meest treffende maatregelen is een goede ventilatie van de lucht in huis. Zeker als er veel mensen wonen of als er veel mensen langs zijn geweest. Maar ook het faciliteren van goede afzuiging van vocht. Denk bijvoorbeeld aan de afzuiging in de badkamer of een goede afzuigkap boven je kookstel. Ook kan je de luchtvochtigheid beperken door bijvoorbeeld de was buiten te laten drogen en na het douchen de vloer goed droog te maken. Gaten en kieren dichten zodat vocht van buiten niet naar binnen komt is ook raadzaam en tot slot is het belangrijk om in de winter de thermostaat niet kouder dan 15 graden te hebben.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply