40

Hoe kies ik de juiste parasol voor mijn terras?

Parasols zijn er in heel veel soorten en maten. Het is dan ook lastig om te besluiten welke parasol goed op jouw terras past. Veel mensen denken alleen aan het uiterlijk van de parasol. Maar wat denk je van het bedieningsmechanisme? Het is wel prettig dat je de parasol gemakkelijk in- en uit kunt klappen. Daarnaast is ook belangrijk welke voet er bij de parasol wordt genomen. Kortom: een parasol kiezen is het niet zo makkelijk als het lijkt. Dit is een gids waarmee je uitkomt bij de ideale parasol voor jouw terras!

1.         Zweefparasol of midden-mast parasol?

Midden-mast parasols zijn nog steeds het bekendste type. Hierbij steunt de parasol op een mast, die in het midden onder de parasol zit. Het is een stevige constructie, maar het is niet altijd praktisch. De zweefparasol werkt anders. De mast bestaat uit een sterke boog. De parasol hangt aan het eind van de boog. De voet van de mast staat naast het terras. Op deze manier kun je volledig profiteren van de schaduw van de parasol, maar heb je geen last van een vervelende paal midden op je terras.

2. Welke vorm kies je?

De klassieke parasol heeft een ronde vorm. Op zich best handig, want als je hem inklapt zijn alle baleinen vrij kort. Je kunt hem meestal boven de tafel inklappen. Maar tegenwoordig zijn er ook veel vierkante en rechthoekige parasols. Voordeel van deze vorm is dat ze grotere schaduwvlakken geven. Ze kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden voor een groter oppervlak. Een nadeel kan zijn dat de baleinen in lengte verschillen. Bij het inklappen komen de baleinen tot vrij dicht bij de grond, waardoor je de parasol niet boven een tafel kunt laten staan. Welke vorm je kiest, hangt dus af van wat je met de parasol wilt.

parasol 2

3. Welk bedieningsmechanisme is handig?

Er zijn globaal drie manieren van bedienen. We zetten ze op een rijtje:

  1. Het eerste mechaniek is het simpelst: het is een grote knop die je omhoog of omlaag schuift. Grote parasols zijn er te zwaar voor, maar voor kleine parasols is het ideaal.
  2. Een tweede mechaniek is een liersysteem. Je kunt aan een lier draaien om de parasol omhoog of omlaag te draaien. Het is best handig, maar kan bij sommige parasols wat zwaar gaan lopen.
  3. Het derde mechanisme is een touw dat via twee kleine katrolletjes wordt geleid. Het is een bijzonder eenvoudig en effectief systeem. Een groot voordeel hiervan is dat het minder snel kapot gaat dan het liersysteem.

Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen die je persoonlijk moet afwegen. Zo is het afhankelijk van je eigen spierkracht welk systeem voor jou handig is. Bij het kopen van een parasol is dit een erg belangrijk criterium.

4. Welk doek kies je?

Er zijn verschillende soorten parasol doeken. Waar je natuurlijk vooral op let zijn de kwaliteit en de kleur. Wist je dat de kleur van de parasol ook voor een deel de UV-bescherming bepaalt? Een wit doek remt de Uv-straling minder goed dan een donker doek. Voor optimale bescherming kies je dus voor een kwalitatief goed doek met een donkere tint. Als de kwaliteit van de stof goed is, zal de stof ook niet of nauwelijks verkleuren door de zon.

5. De parasolvoet

Nu je je parasol hebt gekozen, blijft er nog een keus over: hoe je hem neer gaat zetten. Je hebt hierbij twee opties. Je kunt gaan voor een zware parasolvoet of je kiest voor een grondanker. Een grondanker is steviger en is onzichtbaar als de parasol er niet in staat. Maar je kunt de parasol dan niet zomaar verplaatsen. Een losse parasolvoet kan flink in de weg staan, ook als je de parasol er niet in hebt. Maar je kunt hem wel verplaatsen, wat dan weer een voordeel is.

Het kiezen van een parasol is eigenlijk een proces met meerdere stappen. Er zijn best wat dingen waar je aan moet denken. Het is net even wat meer werk dan alleen kijken naar het uiterlijk van de parasol. Maar wanneer je dit stappenplan volgt, kom je uiteindelijk uit bij een prachtige parasol die goed past op jouw terras!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply