26

Hoe je zwembad zelf opzetten in je tuin + de beste onderhoudstips

Heb je, zoals zovelen, een opzetzwembad gekocht voor in je tuin? Dan kun je binnenkort volop genieten van een verfrissende duik in je eigen zwembad. Maar voor het zover is moet je eerst je zwembad opzetten. Dat kun je makkelijk zelf, maar toch zul je met enkele belangrijke voorschriften rekening moeten houden om dit werkje volgens de regels van de kunst uit te voeren. Een zwembad kopen? Op wat moet je dan zeker letten om zelf je zwembad opzetten tot een goed einde te brengen?

Plaats je zwembad op een stabiele ondergrond

Waar je zeker moet op letten bij het opzetten van je zwembad in je tuin is het soort ondergrond. Voor maximale veiligheid is die zo stabiel mogelijk. Een stabiele ondergrond is in de eerste plaats verhard, vlak en waterpas. In de onmiddellijke omgeving van je zwembad bevinden zich ook geen scherpe voorwerpen, dus ook geen scherpe planten (rozen). Om het gebruiksgemak van je zwembad te verhogen zorg je voor een vrije ruimte van minstens één meter rondom het zwembad. Zo beschik je over voldoende plaats om in en uit je zwembad te stappen en voor het plaatsen van je tuin- of je loungeset. Raadpleeg voor een goede en veilige plaatsing van je privé- zwembad steeds de bijgeleverde handleiding. De plaats van zowel de pomp als van de accessoires is ook belangrijk. Die plaats je naast het zwembad op de grond en onder het waterniveau. Wanneer dit alles in orde is, ben je al een flink eind op weg naar een goed en veilig opgezet zwembad in je tuin. Wil je ook je eigen zwembad bestellen? Online vind je ongetwijfeld de grootste keuze zwembaden met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Opzetbad zelf plaatsen

Koos je voor een opzet zwembad in je tuin? Dit soort zwembad beschikt over geen opblaasbare rand of metalen frame zoals bij een inbouw zwembad wel het geval is. Deze opzetbaden vragen uiteraard een stabiele ondergrond en moeten met voldoende water gevuld worden. Maak dus eerst de ondergrond voor je opzetbad zo stabiel mogelijk. Zorg bij voorkeur voor een verharde en vlakke ondergrond. Is dat niet het geval, dan helt je zwembad naar een kant over en dat komt de veiligheid zeker niet ten goede. Dan gaat de liner zogezegd ‘aan het rollen’.

Zorg voor voldoende water in je opzetzwembad 

Het is voor velen wellicht een overbodige tip, maar zorg er altijd voor dat er in je opzetzwembad voldoende water aanwezig is. Bij te weinig water zal je zwembad lager staan dan normaal en lijken de afmetingen van je zwembad niet te kloppen. Met een voldoende hoeveelheid water staat de rand van je opzetbad volledig rechtop, wat de veiligheid van de gebruikers aanzienlijk verhoogt. Wil je nog altijd een zwembad bestellen? Vergelijk dan alle leuke aanbiedingen online om maximaal te besparen.

Geen té harde opblaasrand

Maak de opblaasrand van je opzetbad niet té hard. Bij hoge temperaturen zal de lucht in de rand van je zwembad uitzetten en dus harder worden. Dat kan voor gevaarlijke hindernissen zorgen.

Opzetzwembad met frame rechtzetten

Je kunt ook kiezen voor een Intex opzetbad met (stalen) frame. Dat frame bestaat uit meerdere metalen buizen. Zorg er bij het opzetten van dit type zwembad voor dat de hoekbuizen van dit frame vrij bewegen. Wanneer dat niet zo is, zal het frame naar binnen worden getrokken. Is dit bij jou het geval en is je zwembad al geplaatst? Dan kun je dit wellicht verhelpen door de hoekbuizen naar binnen te drukken tot ze vrij komen. Wanneer je dit niet lukt zul je je zwembad opnieuw moeten recht zetten. Daarnaast gelden alle voorschriften die bij opblaasbare zwembaden van toepassing zijn.

Opzetzwembad met frame rechtzetten

Je zwembad regelmatig en goed onderhouden

Een regelmatig en aangepast onderhoud van je zwembad is nodig voor helder en schoon zwemwater. Vergeet daarbij zeker niet zowel de bodem als de wanden van je opzet zwembad aan te pakken.  Anders zet het vuil en kalk zich daar vast, wat uiteindelijk ook je zwemwater verontreinigd.

Zwembad handmatig reinigen

Je zwembad regelmatig onderhouden kun je op meerdere manieren. De meest eenvoudige manier is handmatig met een zogenaamde wand- en waterlijnborstel, een bodemborstel en een schepnet.

Je zwembad half-automatisch reinigen

Je zwembad handmatig reinigen is nu niet meteen de meest aangename manier. Het kan makkelijker en sneller, bijvoorbeeld met een elektrische zwembadstofzuiger. Hiermee stofzuig je de bodem en wanden van het zwembad. Deze speciale zwembadstofzuigers werken probleemloos onder water. Ze zijn uitgerust met een interne filter die al het vuil verzameld. Je kunt in plaats van een zwembadstofzuiger ook een zogenaamde stofzuigervoet gebruiken. Dit is een zwembadstofzuiger die je via een slang aansluit op de filterinstallatie van je zwembad, waarbij de filterinstallatie al het vuil opvangt en voor zuigkracht zorgt.

Het volledig automatisch reinigen van je zwembad

Geef je de voorkeur aan maximaal genieten van je zwembad met zo weinig mogelijk onderhoudswerk? Schakel dan een zwembadrobot in voor het schoonmaken van je zwembad. Die maakt in enkele uren zowel de bodem als de wanden van je zwembad zelfstandig schoon. De robot beschikt over een interne filter, eigen zuigkracht en weet precies waar hij je zwembad al gereinigd heeft en waar niet. Deze zwembadrobot is de opvolger van de hydraulische zwembadreiniger. Die laatste maak je zwembad even goed zelfstandig schoon, maar moet net als een stofzuigervoet nog aangesloten worden op de filterinstallatie.

Goede pompinstallatie voor helder zwembadwater

De bodem en de wanden regelmatig reinigen is niet genoeg voor de maximale helderheid van je zwembadwater. Voor volledig helder water heb je ook een goede pomp- en filterinstallatie nodig. Het voorkomen van ziekmakende bacteriën en de vorming van algen moet je het zwembadwater constant desinfecteren.

Zwembadwater desinfecteren met chloor

Een zwembadonderhoud met chloor is ongetwijfeld de meest gebruikte manier om je zwembadwater schoon te houden. Chloortabletten in een chloordispenser doden onmiddellijk alle bacteriën in je zwembad. Voor constant helder en proper zwembadwater te houden, is het regelmatig testen van het water onmisbaar. Controleer minstens wekelijks de alkaliteit (TA) als de pH-waarde (chloor) van het water in je zwembad.

Desinfecteren met zwembadzout

Kun je niet tegen chemische chloor in zwembadwater? Gebruik dan zwembadzout als alternatief om je zwembadwater proper te houden. Voeg dit zwembadzout toe aan het water en een zoutelektrolyse zet dit om in natuurlijk chloride dat het water weer ontsmet. Wil je een zwembad kopen voor in je tuin? Wanneer je met al deze voorschriften rekening houdt zul je daar geen spijt van krijgen.

Geraadpleegde bronnen:

Gebruikshandleiding

Kids erop uit

Mama Scrapelle

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply