19

Een onderhoudsvriendelijk tuin, maar geen betonnen bak

Vind je het ook zo fijn om een tuin te hebben, maar ben je niet zo dol op tuinieren of heb je daar geen tijd voor, dan heb je misschien wel eens gedacht aan het aanleggen van een onderhoudsvriendelijke tuin. Maar bij de gedachte aan zo’n betonnen parkeerplaats in de achtertuin begin je wel een beetje te rillen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om je tuin onderhoudsvriendelijk te maken, zonder meteen alles te betegelen.

Vaste planten

Laat bloembakken en bloembollen links liggen en investeer in vaste planten in de tuin. De vaste planten kunnen jarenlang meegaan, terwijl bloembakken en bloembollen na een seizoen aan vervanging toe zijn.

Kunstgras

De tijd dat kunstgras alleen voor hockeyvelden gebruikt werd is al lang en breed voorbij. Ook in je eigen achtertuin kun je prima kunstgras aanleggen. Het voordeel van kunstgras is dat het tegen een stootje kan en dat je er geen onderhoud aan hebt. Je hoeft het niet te maaien, niet te bemesten en niet te verticuteren. Als het kunstgrasveld er eenmaal ligt heb je er geen omkijken meer naar en kun je het hele jaar genieten van een stuk groen in de achtertuin. Maar ziet dat er dan niet nep uit? Nee, kunstgras is de laatste jaren flink gemoderniseerd en je kunt kiezen uit allerlei verschillende soorten, de meeste soorten zijn nauwelijks van echt gras te onderscheiden. Perfect dus voor iedereen die wel gras in zijn tuin wil, maar geen tijd of zin heeft in grasmaaien.

Kunstgras

Groene planten

Alle planten zijn toch groen? De meesten wel inderdaad, maar niet alle planten blijven groen. De zogenoemde groenblijvers, de planten die hun bladeren niet verliezen, zijn perfect om neer te zetten als je zo min mogelijk werk wil hebben in de tuin. Elk blad dat niet op de grond valt, hoef jij niet op te ruimen. Bovendien staat het ook nog eens hartstikke mooi al dat groen in de tuin.

Grind in plaats van tegels

In plaats van vierkante grijze tegels op het terras en kleine klinkers voor je tuinpad, kun je ook kiezen voor grind in de tuin. Het voordeel van grind is dat het regenwater makkelijk weg kan lopen, wat goed is voor het milieu, en dat je het alleen maar af en toe door hoeft te harken. Terwijl je bij tegels geregeld op de knieën moet om al het onkruid tussen de naden weg te halen.

Je ziet dus dat een onderhoudsvriendelijk tuin helemaal geen saaie grijze tuin hoeft te zijn. Door op een slimme manier te investeren in kunstgras, grind en de juiste beplanting kun je het hele jaar door ontspannen genieten van je mooie achtertuin zonder dat je allerlei klusjes moet doen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply