13

Hoe houtwormen de constructie van je huis sterk aan kunnen tasten

Houtwormen vallen niet snel op, totdat het te laat is. Ze kunnen de constructie van je huis behoorlijk verzwakken. Dat komt doordat de diertjes zich letterlijk een weg door het huis vreten. Je kunt houtworm onbedoeld binnenhalen door bijvoorbeeld haardhout te kopen. Houtworm zit vaak in dit soort materialen. Een volgroeide houtworm legt haar eitjes meestal op houten voorwerpen. Voor je het weet heb je daarom een behoorlijke plaag in huis. En dat kan nadelig zijn voor de constructie van je woning.

Houtworm in huis

De meeste mensen hebben ook niet door dat ze last hebben van houtworm in hun woning. De houtworm houdt zich graag schuil in verschillende houten voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan een kast of tafel. Dat is niet het grootste probleem, maar ze zitten ook graag in de houten balken van de dakconstructie. De diertjes vreten zich een weg door dit soort constructies. Daardoor raakt de constructie van het houten dak zijn stevigheid kwijt en is er een grote kans dat het dak uiteindelijk ernstig verzwakt wordt. Het is om deze reden goed om houten voorwerpen goed in de gaten te houden. Als er kleine gaatjes in de voorwerpen zitten, kan houtworm naar binnen komen. Het is ook mogelijk dat je een knagend geluid hoort. Dit duidt vaak op de aanwezigheid van de houtworm.

Vergaande gevolgen voor de constructie van de woning

Vergaande gevolgen voor de constructie van de woning

Heb je een houten constructie in het dak van je woning? Dan is de kans aanwezig dat zich daar houtworm bevindt. Als deze wordt aangetroffen, kun je het best meteen beginnen met houtworm bestrijden. De dieren vreten zich een weg door het hout en dit kan leiden tot een ernstige verzwakking van de constructie. Bovendien leggen de dieren eitjes (larven), die het probleem alleen maar groter maken. Er is daardoor een kans aanwezig dat het hele houten dak naar beneden komt. Zeker bij een dakconstructie rust er veel gewicht op het hout. Wanneer deze niet meer stevig is, kan dit leiden tot grote problemen in huis.

Wat is er aan te doen?

Bij veel ongedierte is het vaak mogelijk om er zelf nog wat aan te doen. Maar dat is bij de houtworm helaas niet het geval. Er zit dus niets anders op dan de ongediertebestrijding Zaandam in te schakelen om de dieren weg te laten halen. De beestjes zitten in het hout en zijn dus niet gemakkelijk te verwijderen. Het is niet genoeg om alleen de larven van de houtworm te doden. Er zitten ook eitjes in het hout. Wanneer deze niet voldoende worden bestreden, heb je er binnen een paar dagen weer last van. Een ongediertebestrijder lost het probleem daarom het best voor je op.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply