48

Een tweede huis kopen? Hier moet je op letten

In deze tijd van economische groei zijn er steeds meer mensen met veel eigen vermogen. En met de lage spaarrente levert dat kapitaal niet veel rendement op, als je het op de spaarrekening laat staan. Je kunt je vermogen ook gebruiken om een tweede huis te kopen. Daarmee heb je direct de kans om je droomhuis te realiseren. In dit artikel lichten we enkele zaken uit, waar je op moet letten als je een tweede huis gaat kopen.

Financiering

De financiering van een tweede huis is anders dan je eerste huis. Ten eerste is het niet verstandig om een maximale hypotheek af te sluiten voor een tweede huis. Gebruik zoveel mogelijk je eigen vermogen en vul dit indien nodig aan met een bescheiden hypotheek. Het eigen vermogen moet je dan wel kunnen missen. Als je in geval van nood snel over dit kapitaal wil beschikken, is het niet verstandig om dit in een huis te stoppen. Hypotheekverstrekkers zijn overigens niet allemaal bereid om een hypotheek te verstrekken voor een tweede huis. En bij anderen is de lening wel mogelijk, maar wel met een bepaald eisenpakket.

Recreatiewoning of hoofdverblijf

Belangrijk voor de financiering en de belastingdienst is het doel van je tweede huis. Het maakt verschil of je de woning als hoofdverblijf of vakantiewoning gaat gebruiken. Een hoofdverblijf is een adres waar de meeste van jouw sociale activiteiten plaatsvinden. Vooral de belastingdienst kijkt hier naar. Want daar waar je werk en familie is, wordt vaak de meeste tijd doorgebracht. Voor de belastingdienst is je tweede huis in dat geval het hoofdverblijf.

Geen hypotheekaftrek

Als je een tweede huis gaat kopen ontvang je in principe geen hypotheekaftrek. Het hypotheekdeel van de waarde van de woning geldt als lening. Deze lening wordt belast in box 3 van je inkomen. Soms wordt de hypotheek voor een tweede huis afgesloten via de hypotheek van de eerste woning. Echter geldt dan nog steeds dat het hypotheekdeel wat in het tweede huis zit, nog altijd in box 3 wordt geplaatst. Dit betekent dus dat je hypotheeklast in verhouding hoger ligt dan bij de hypotheek van je hoofdwoning. Houd daar rekening mee als je een tweede huis overweegt.

Vermogensbelasting betalen

Voor velen is een tweede huis een vastgoedbelegging. Dit is een goede manier om je kapitaal te beleggen omdat de waarde van vastgoed nog altijd stijgt. Zelfs als je binnen een paar jaar je huis weer verkoopt, dan is de kans op winst groot. Dit rendement wordt wel negatief beïnvloedt door het feit dat je tweede huis als vermogen wordt gezien. Afhankelijk van de waarde van je vakantiehuis, ga je 0,87 tot 1,65 % aan vermogensbelasting betalen. Ook hiervoor geldt dat je dit vooraf moet berekenen, zodat je je niet vergist in de maandlasten van een tweede woning.

Tweede huis verhuren

Groot voordeel van een tweede huis is dat je geen belasting over de huurinkomsten hoeft te betalen. Dit maakt het erg aantrekkelijk om je tweede huis te verhuren. Het is wel van belang dat je regelmatig zelf gebruik maakt van de woning. Daarnaast kan de belastingdienst je aanmerken als ondernemer als je de verhuur van de woning als hoofddoel hebt. Omdat dit afhangt van de waarde van de tweede woning en je eigen inkomen, kun je dit het beste uit laten rekenen door je boekhouder.

Een tweede huis kopen is een verstandige investering als je veel kapitaal op je rekening hebt. De waarde van vastgoed neemt steeds toe en door het pand te verhuren ontvang je nog meer rendement. Wees je wel bewust van de financieringseisen en de regels van de belastingdienst.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply