32

Hoe geniet je het hele jaar door van je tuin?

Ben je in het bezit van een mooie tuin, dan wil je daar natuurlijk het liefst zo optimaal mogelijk van genieten. Maar hoe doe je dat, in een land dat bekend staat om zijn wisselvallige weer. Waar de zomers steeds heter worden, de neerslag steeds extremer?

Zorg voor de juiste beplanting

Mooie tuin

Om het hele jaar van je tuin te kunnen genieten, zorg je er allereerst natuurlijk voor dat hij er ook het hele jaar mooi uitziet. Dat doe je door kritisch te kijken naar de beplanting die je gebruikt. Het overgrote deel van de planten bloeit tussen april en september. Kies je planten zonder te kijken naar hun bloeimoment, dan is de kans dus groot dat je de overige zes maanden weinig kleur in je tuin hebt.

Door te zoeken naar planten die op andere momenten bloeien, zorg je ervoor dat er altijd wel iets te zien valt in je tuin. Denk bijvoorbeeld aan heesters, die in het voorjaar mooie bloemetjes en in het najaar en in de winter opvallend gekleurde besjes hebben. En kies zoveel mogelijk voor planten die het hele jaar door groen blijven en blad behouden, dat ziet er ook een stuk frisser uit. Siergrassen zijn hier vaak een goed voorbeeld van.

Maak een ‘indoor’ tuin

Op bijna de helft van de dagen regent het in ons land. De ene keer maar een paar minuten, de andere keer uren. Wil je zo veel mogelijk genieten van je tuin, dan kan een tuinkamer een mooie aanvulling op je woning en je tuin zijn. Door het vele glas voel je je buiten, terwijl je ondertussen beschut zit voor regen en wind. Een tuinkamer hout heeft een mooie, natuurlijke uitstraling die zeker in een wat grotere tuin een prachtige aanvulling is. Je richt je tuinkamer in met wat comfortabele zitmeubelen en kan er bijvoorbeeld ook goed planten kwijt die niet volledig winterhard zijn. Plaats deze in een pot en zet ze in de tuinkamer, zodat ze net wat meer beschutting hebben tegen de kou dan wanneer ze in de tuin staan.

Creëer ook wat schaduw

In Nederlandse tuinen beschermen we ons tegen de regen, maar ook de zon wordt een steeds belangrijke factor om rekening mee te houden. We herinneren ons allemaal nog de recente bloedhete zomers met vele uren zon. Het is goed om daar in je tuin rekening mee te houden en hier en daar wat schaduwplekken te creëren. Zo kun je op hele warme dagen wat verkoeling zoeken in je tuin, maar kun je, als je de beplanting op de juiste plekken plaatst, ook voorkomen dat de zon heel de dag op je ramen schijnt. Op deze manier kan de beplanting in je tuin ervoor zorgen dat het ook binnenshuis wat aangenamer blijft.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply