30

Het wordt kouder: bereid je slaapkamer voor

Misschien heb je in augustus nog wakker gelegen door de warmte, maar ondertussen staan de donkere, koude maanden alweer voor de deur. In de winter kan je nachtrust fors verstoord worden door de kou. Hoe slaap je nou comfortabel wanneer de temperaturen fors dalen? Wij geven je een aantal handige tips. Daarbij hoef je niet alleen te denken aan je dekbed, maar ook om andere zaken in de kamer.

Kies een warm dekbed

Een comfortabel en warm bed bepaalt voor een groot deel hoe goed je slaapt. Het is dus belangrijk om een geschikt dekbed te combineren met de juiste dekbedovertrekken. Wat betreft het dekbed heb je het liefst warmteklasse 1 in huis. Veel mensen houden ervan om op een koude nacht heerlijk onder de wol te kruipen. Maar is wol wel zo comfortabel? Het is redelijk zwaar, zeker als je het vergelijkt met dons en een synthetische stof.

Wanneer je het te duur vindt om een apart dekbed voor de winter te kopen, kun je natuurlijk ook een vierseizoenen dekbed aanschaffen. In de zomer haal je het warmste deel er eenvoudig af, waarna je het in de herfst weer aankoppelt.

Geen katoen, maar een flanellen dekbedovertrek

Wanneer het gaat om dekbedovertrekken, kiezen mensen vaak klakkeloos voor katoen. Maar dit materiaal is niet ideaal voor koude nachten, tenzij je het niet snel koud krijgt natuurlijk. Katoen is perfect voor de zomer, omdat het materiaal goed ventileert. In de kou wil je echter liever een dekbedovertrek die warmte vast kan houden. Wat dat betreft is een flanellen dekbedovertrek perfect.

Flanel is een bewerkte vorm van katoen, dat in feite opgeruwd is. Het voelt daardoor heerlijk aan. Daarnaast neemt het vocht beter op, waardoor je dekbed langer schoon blijft. Je hoeft flanel dan ook net wat minder vaak te wassen. Dat scheelt weer op de energierekening, en het is ook nog eens beter voor het milieu.

Niet te warm, niet te koud

Niet te warm, niet te koud in de slaapkamer

Het klimaat in je slaapkamer wil je het hele jaar door op orde hebben. In de zomer is de hitte soms nauwelijks te stoppen, zeker wanneer je geen airconditioning hebt. In de winter is het in principe wat makkelijker om de temperatuur onder controle te houden.

Waar men vaak in de fout gaat, is het gebruik van de verwarming. De ideale slaaptemperatuur ligt met 18 graden opmerkelijk laag. Maak het in ieder geval niet warmer dan 20 graden, want dan ga je onrustig slapen.

Veel warmte verlies je via je voeten. Zorg er dus voor dat je voeten niet onder het dekbed uitkomen. Gebruik sokken of een kruik om ze warm te houden, wanneer je voeten zelfs onder het dekbed niet warm blijven.

Het raam openen, of toch niet?

Sommige experts raden aan om een raam open te zetten als je gaat slapen, ook in de winter. Je zou beter slapen, met name omdat de luchtkwaliteit gewoon beter is als er frisse lucht naar binnen kan stromen.

Echter zijn er ook nadelen te benoemen. Je kunt namelijk wakker worden met een stijve nek als het té fris wordt. Ook kan een open raam weer meer omgevingsgeluid binnenlaten, waardoor je alsnog minder gaat slapen. Het is dus lastig om te zeggen of je het raam wel of niet moet openen. Doe je het wel, ga dan in ieder geval niet verder dan een kiertje. Wat ook handig kan zijn, is het raam slechts openen in de uren voor je gaat slapen.

Denk om je algehele gezondheid

Goed slapen gaat een stuk makkelijk wanneer je leeft volgens een strak ritme. Ga rond dezelfde tijd op bed en sta dagelijks rond dezelfde tijd op. In de winter is dit nog belangrijker dan in de zomer. Gezonde voeding blijft ook van belang. Ongezond eten zorgt al snel voor vervelende klachten veroorzaakt door onder meer maagzuur. Eet en drink liever niet meer in de uren voor je gaat slapen, want het verwerken van voeding maakt je lichaam onrustig gedurende de nacht.

Het is in de winter natuurlijk ook lastiger om voldoende daglicht op te vangen. Het wordt laat licht, vroeg donker en je komt minder buiten. Desondanks is het verstandig om zo vaak als je kan overdag naar buiten te gaan. Uiteindelijk helpt dit je ook weer om beter te slapen.

Slaap lekker

Voor veel mensen is de winter niet de meest vrolijke periode van het jaar. Maar van een goede nachtrust ga jij je ongetwijfeld al een stuk beter voelen. Het is dus heel belangrijk om stil te staan bij je slaapkamer. Een comfortabel bed met een warme dekbedovertrek en dekbed vormen de basis. Zorg voor de juiste temperatuur en zoveel mogelijk frisse lucht.

Ga slim om met voeding, leef gezond en vergeet vooral je ritme niet in stand te houden. Inderdaad, dan komt het allemaal goed. Slaap lekker!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply