Wanneer je onderweg om je heen kijkt, is het opvallend hoeveel tinten groen er bestaan. Ook op landelijke velden, waar de koeien op grazen, zie je grote verschillen. Het mooiste is toch wel dat diepgroene gras, dat zo sappig, sterk en jong oogt.
Het valt niet mee om een grasmat mooi te houden, maar je vindt het wel mooi om een netjes verzorgde tuin te hebben. Naast gras wordt er ook vaak met tegels gewerkt in de tuin en dan hebben we ook nog een ander alternatief en dat is Kunstgras-grastapijt.
Laten we het onderhoud van deze 3 eens op een rij zetten:
Natuurgras
- Gras moet je regelmatig maaien. Hiervoor is een goede grasmaaier nodig en ga er van uit dat je in de zomer je 3 keer per twee weken het gras maait.
- Gras heeft meststoffen nodig om te kunnen groeien. Strooi dit buiten de wintermaanden met enige regelmaat…
- Onkruid bestrijden. Onkruid groeit voornamelijk tussen maart en september en vraagt de aandacht…
- Kanten knippen is een klus die na je na iedere maaibeurt doet. Je kunt ook wachten tot het gras langs de kanten wat hoger staat…
- Sproeien is alleen nodig in de droge periodes. Doe dit vroeg in de ochtend of in de avond, zodat het water niet direct weer door de zon verdampt.
- Verticuteren verwijdert de viltlaag die in het gazon groeit. Dit kun je het beste twee keer per jaar doen, maar dit is afhankelijk van het gazon.
- Kalk aanbrengen is nodig om de juiste zuurgraad in het gazon op pijl te houden. Voor een mooie grasmat, is twee keer per jaar kalk strooien voldoende.
- Ziekten en schimmels bestrijden doe je direct bij het aantreffen van de narigheid.
Tegels
- Groene aanslag kun je voorkomen door de tegels steeds goed te reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met een hoge druk reiniger.
- Het groen tussen de tegels verwijderen: Als je onder je tegels worteldoek legt, dan zal je van onkruid tussen de tegels nauwelijks tot geen last van hebben. Anders zul je met enige regelmaat groen tussen de tegels zien. Wanneer het niet zoveel is, dan kun je het handmatig verwijderen. Er zijn ook voldoende middelen die je kunnen helpen. Dit zijn overigens niet perse chemische middelen, want branden of schoonmaakazijn doen ook al wonderen.
- Mocht er geknoeid worden dan kun je het met een borstel en water reinigen.
Kunstgras-grastapijt
- Borstelen van het kunstgazon voorkomt het ontkiemen van zaden van omringende bomen en planten. Verder blijft het gras mooi rechtop staan als je het regelmatig borstelt…
- Mocht er geknoeid worden op het gazon, dan is het goed om dit te verwijderen en weg te spoelen met de tuinslang…
- Soms is een grote onderhoudsbeurt nodig om extra lang van je grasmat te genieten. Houd rekening met een keer per jaar tot een keer in de 5 jaar.
Wel de lusten, niet de lasten
Groen is de kleur van natuur, van gezond, van kracht en dat vind je niet terug in een vol betegelde tuin. Er zijn in je tuin zoveel geweldige combinaties te bedenken voor in je tuin, waarbij allen je eigen creativiteit de beperking is. Een mooie bijkomstigheid is dat met een kunstgras tapijt het gras altijd groener blijft dan bij je buren!
One Response
Wat een mooi groen veldje, worteldoek onder je stenen leggen kende ik nog niet.