34

Het gevaar van fijnstof in huis

Fijnstof is een onzichtbaar probleem maar daardoor niet minder slecht voor je gezondheid. Er is een onlosmakend verband tussen fijnstof en longziekten zoals Astma en COPD. Daarnaast is er ook een relatie tussen vervuilde lucht en hart- en vaatziekten, longkanker en dementie. De oorzaak hiervan is het binnendringen van de fijnstof in je lichaam via je bloedbaan.

Wat is fijnstof?

Dat fijnstof slecht voor de gezondheid is weten we door verschillende onderzoeken wel. Maar wat is fijnstof eigenlijk? Alle zwevende deeltjes die je gemakkelijk kunt inademen noem je fijnstof. Deze deeltjes in de lucht zijn kleiner dan 10 micrometer. De deeltjes kleiner dan 2,5 micrometer zijn het meest gevaarlijk. Dit omdat deze deeltjes juist gemakkelijk diep in de luchtwegen, longen en bloedbaan terecht kunnen komen.

Lees ook: Detox je woning: tijd om op te ruimen

Fijnstof in huis

Bij vervuilde lucht denk je vaak aan dingen zoals verkeer en industrie. Toch ligt er juist ook een groot gevaar in fijnstof in huis. Dit omdat deze fijnstof vaak uren blijft hangen. Terwijl de fijnstof van een voorbijrijdende vrachtwagen na een paar seconde door de wind alweer verdwenen is.

Jarenlang was roken de grootste oorzaak van fijnstof in huis. Echter is dat iets wat veel mensen niet meer doen, binnenshuis roken. Daardoor is roken niet meer de nummer 1 oorzaak, maar koken. De stoffen die daarbij vrij komen blijven lang hangen en veroorzaken vele gezondheidsproblemen.

Ben je benieuwd naar de hoeveelheid fijnstof bij jou in huis? Laat dan eens een fijnstofmeting door Strooming.nl doen. Hiermee weet je direct of er actie genomen moet worden.

Tips om de fijnstof te verlagen in huis

Er zijn een aantal tips om ervoor te zorgen dat je het fijnstof in huis vermindert. Doe er je voordeel mee.

  • Gebruik olie in plaats van boter om te bakken. Vooral roomboter zorgt voor veel fijnstof.
  • Zet de afzuigkap en zorg dat deze groot genoeg is dat hij ook boven de voorste pitten hangt.
  • Gebruik pannen met een anti-aanbaklaag en een dikke bodem.
  • Laat eten niet verbranden (oke dat is natuurlijk iets wat je sowieso niet wilt, maar het zorgt ook nog voor veel meer fijnstof)
  • Rook niet in huis.
  • Een elektrische kookplaat is veel beter dan een gasfornuis qua vrijkomen van verbrandingsgassen.
  • Zet bij een afgesloten keuken, maar juist ook bij een open keuken, toch een raam open tijdens het koken.
  • Ventileer je huis voldoende.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply