Een belangrijke voorziening is huis is natuurlijk elektriciteit. Zonder wordt het wonen wel erg Spartaans. Om op verschillende plekken in en rondom huis van die elektriciteit gebruik te kunnen maken, heb je een heleboel stopcontacten nodig. Maar het is niet zo simpel als gewoon even een stopcontact kopen. Er zijn verschillende typen wandcontactdozen om in overwegen te nemen. We bespreken de belangrijkste daarvan hier.
Opbouw stopcontact
Een veelvoorkomend maar tegelijkertijd ook ouderwets type, is het opbouw stopcontact. Dit is een wandcontactdoos dien in zijn geheel op de muur zit. Vaak zijn in combinatie met een opbouw stopcontact ook de leidingen zichtbaar. Het opbouw stopcontact is niet bijzonder populair meer, omdat het niet zo’n mooie afgewerkte uitstraling biedt. Voor ruimtes waar dat er minder toe doet, zoals in schuurtjes, de garage of op zolder is dat natuurlijk niet zo’n bezwaar.
Inbouw stopcontact
Veel meer in trek tegenwoordig is het inbouw stopcontact. Deze zie je ook in huizen die nieuw opgeleverd worden. Een inbouw stopcontact zit deels in de muur, waarachter ook de leidingen verstopt zitten, en steekt slechts een klein stukje uit. Dit geef een strakkere en beter afgewerkte uitstraling aan een woning. Overigens bestaan er twee verschillende types inbouw stopcontact: het ‘gewone’ inbouw stopcontact en het half inbouw stopcontact, die net wat verder uitsteken.
Met of zonder randaarde
Ook belangrijk om op te letten: is het stopcontact geaard of niet geaard? Een geaard stopcontact kun je herkennen aan twee ijzeren klemmetjes die bovenaan en onderaan zitten. Een stopcontact met randaarde is vaak ook dieper dan een stopcontact zonder randaarde. Randaarde is belangrijk, wat het zorgt ervoor dat apparaten die zelf voorzien zijn van een stekker met randaarde in contact komen te staan met de aarde. Wanneer het apparaat dan onder stroom dreigt te komen staan, wordt deze stroom in plaats daarvan afgevoerd via de aardedraad naar de aarde. Dit is extra van belang voor stopcontacten in de keuken, badkamer of in andere vochtige ruimtes. Daar is het zelfs verplicht om een stopcontact te hebben dat voorzien is van randaarde, omdat de kans dat er in deze ruimtes kortsluiting ontstaat als gevolg van vocht of water aanzienlijk groter is.
Buiten stopcontact
Voor buiten kun je uiteraard niet zomaar het eerste het beste stopcontact gebruiken. Zo’n stopcontact wordt immers blootgesteld aan allerlei weersomstandigheden. Daarom zijn er voor buiten speciale stopcontacten. Deze zijn voorzien van een IP beschermingsgraad die aangeeft waartegen het stopcontact bestand is. Is het eerste getal daarvan een 6, dan is het stopcontact geheel beschermd tegen stofvrij. Het tweede getal staat voor de mate van waterbestendigheid. Het is verstandig om je hierin te verdiepen voordat je tot de aanschaf van een buiten stopcontact overgaat.
Verder bestaan er bijvoorbeeld ook nog stopcontacten met een USB-ingang waaraan je bijvoorbeeld je smartphone kunt opladen. Ook zijn er stopcontacten te krijgen waar schakelaars op zitten en nog andere mogelijk nuttige combinaties. Je kunt natuurlijk verder ook nog overwegen om kinderbeveiliging op de stopcontacten te zetten om te voorkomen dat kinderen speldjes en andere voorwerpen in het potentieel gevaarlijk stopcontact gaan steken. Daarbij is het van belang om te weten dat er alleen stroom kan staan op de fase- en nuldraad en je deze dus dient af te schermen. Op de aardedraad staat als het goed is geen stroom.
No Responses Yet