22

Geld besparen met je tuinverlichting? Zo doe je dat

Over een maand begint de zomer alweer, en dat betekent dat we ons steeds meer in de tuin zullen bevinden. Ook tuinverlichting wordt dan weer belangrijker. Wist je dat je met het gebruik van de juiste tuinlampen geld kunt besparen en zo kunt profiteren van een lagere energierekening? In deze blog lees je onze 3 beste tips waarmee je aankomende zomer minder geld uitgeeft aan het verlichten van je voor- of achtertuin.

1. Kies voor led tuinverlichting

Het is allereerst een zeer goed idee om altijd voor led tuinverlichting te kiezen. Led verlichting is namelijk de meest energiezuinige vorm van verlichting en zorgt daarom al direct voor een besparing op je energierekening. Hoe werkt dit? Andere vormen van verlichting, zoals door gloeilampen en halogeenlampen geproduceerd wordt, gaan niet heel erg efficiënt om met de elektriciteit. Een gloeilamp zet bijvoorbeeld maar 30% van de gewonnen elektriciteit om in licht en de rest gaat verloren aan warmte. Daarom voelen dit soort lampen ook altijd een stuk warmer aan als je ze per ongeluk aanraakt.

Een led lamp is veel efficiënter: hiermee wordt wel 90% omgezet in licht en gaat er maar 10% verloren. Niet alleen beter voor je portemonnee dus, maar ook voor het milieu. Hierdoor hoeven er minder fossiele brandstoffen verbrand te worden en wordt er ook minder CO2 uitgestoten. Zo sla je hiermee twee vliegen in één klap: een lagere energierekening én een duurzame tuin.

2. Gebruik solar tuinverlichting

Gebruik solar tuinverlichting

Naast led verlichting zijn er nog diverse andere energiebesparende en dus goedkopere opties voor in de tuin; solar tuinverlichting bijvoorbeeld. Dit zijn lampen die werken op zonne-energie. Met kleine zonnepanelen wordt elektrische energie opgewekt, waarna dit wordt opgeslagen in de oplaadbare batterijen. Overdag laden deze op, zodat je ’s avonds kunt genieten van je solar tuinverlichting. Er wordt dus gebruikgemaakt van de zon als onuitputtelijke bron van energie, waardoor er geen energie wordt gebruikt van je netstroom. Zo kost dit niks en levert dit dus een fikse besparing op je energierekening op.

Solar tuinverlichting heeft daarnaast nog veel meer andere voordelen. Je bent hiermee bijvoorbeeld veel flexibeler. Waar je bij normale tuinverlichting afhankelijk bent van een stopcontact, kabels ondergronds moet aanleggen en voor installatie daarom vaak een installateur nodig hebt, zijn solar tuinlampen snel en eenvoudig te plaatsen.

3. Automatiseer de lampen in je tuin

Er zijn verschillende manieren waarop je je verlichting kunt automatiseren, om er zo voor te zorgen dat het licht nooit meer onnodig aan staat. Zo kun je sensoren toevoegen die inspelen op bewegingen of zonlicht. Dit is allebei zeer handig. Het licht gaat dan aan als je de tuin in loopt of als de zon ondergaat. Als je geen bewegingen meer maakt in de tuin of als de zon weer opkomt gaat de tuinverlichting automatisch weer uit. Hierdoor brandt het licht niet meer op een moment dat dit niet nodig is en levert dit al gauw een besparing op op je energierekening, zeker als je normaal gesproken wel eens vergeet om het licht uit te zetten.

Ook zou je een smart stekker of slimme lampen kunnen toevoegen aan de tuin, zodat de verlichting met behulp van een app op je telefoon of tablet op afstand aan te sturen is. Op deze manier zorg je er helemaal voor dat het licht nooit onnodig brandt: onderweg kan je namelijk altijd controleren of de lamp al uit is. Is dit niet zo? Dan doe je dat direct met de app. Eenvoudig en effectief!

In deze blog hebben we meerdere manieren besproken waarop je energie kunt besparen met je tuinverlichting, om zo voor een lagere energierekening te gaan. Zo geniet je aankomende zomer op goedkope wijze van genoeg verlichting in je tuin.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply