17

Gashaard schoonmaken en onderhouden

Een gashaard is qua uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van een echte houthaard. Het vlammenspel is net zo sfeervol door de rijk gevulde houtset. Dit ‘sierhout’ gloeit mee met de vlammen, maar zal nooit opbranden. Je hoeft de haard dus niet bij te vullen met nieuw brandhout. Hierdoor heb je geen last van vuil rondom de gashaard en gaat er veel minder tijd zitten in het onderhoud. Geen wonder dat steeds meer mensen gashaarden kopen! Om jouw gashaard zo schoon en mooi mogelijk te houden op de lange termijn, kun je het beste de onderstaande tips toepassen.

1. Reinig de ruiten

Hoewel de ruiten van een gashaard een stuk minder vuil worden dan die van een houthaard, is het natuurlijk wel nodig om ze te poetsen. Reinig de ruiten een paar keer per jaar om optimaal te kunnen genieten van het mooie vlammenspel. Poets zowel de buitenkant als de binnenkant.

2. Gebruik een geschikt reinigingsmiddel

Maak voor het reinigen van de ruiten gebruik van een speciaal reinigingsmiddel dat geschikt is voor haarden. Controleer altijd of de glazen ruiten ontspiegeld zijn, aangezien je hier een ander schoonmaakmiddel voor moet gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat er geen resten van het reinigingsproduct achterblijven op het glas. Veeg de ruiten daarom altijd even na met een schone, lichtvochtige doek.

3. Vervang de batterijen

De batterijen van een gashaard moeten ongeveer jaarlijks worden vervangen. Dit kun je door een erkende monteur laten doen, maar ook prima zelf doen. Lees van tevoren wel even een gebruiksaanwijzing en stappenplan door. Vaak worden deze standaard meegeleverd bij aankoop van een nieuwe gashaard.

4. Houd het beluchtingsrooster vrij

Veel gashaarden hebben een zogenaamd beluchtingsrooster in de schouw. Hier kan de warmte uit ontsnappen. Het is dus belangrijk om dit rooster altijd vrij te houden.

4. Houd het beluchtingsrooster vrij

5. Blokkeer het serviceluik niet

Achter het serviceluik vind je onder andere de ontvanger van de afstandsbediening. Mocht er een storing zijn, moet je dit luik gemakkelijk kunnen openen. Blokkeer het serviceluik (of regelblok) daarom niet met meubels of grote accessoires.

6. Plan een jaarlijkse onderhoudsbeurt in

Het is belangrijk om een gashaard ieder jaar te laten controleren en onderhouden door een deskundige servicemonteur. Plan deze onderhoudsbeurt ruim van tevoren in zodat je het niet vergeet. De jaarlijkse onderhoudsbeurt is belangrijk voor de veiligheid en conditie van de gashaard. Belangrijke onderdelen worden gecontroleerd, de binnenkant van de haard wordt helemaal gereinigd en (indien nodig) worden er onderdelen vervangen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply