Ga jij zelf klussen? Denk om veilige werkkleding!

Elk jaar zijn er duizenden mensen in Nederland die gewond raken bij het zelf klussen. Dat is geen reden om het maar niet meer te doen, maar wel reden om eens te kijken waar het dan misgaat. Bij een deel van de ongelukken is het gewoon pech of is het onhandigheid. Maar heel vaak is er toch een duidelijke oorzaak voor. Een van de belangrijkste oorzaken: onveilige kleding tijdens het klussen.

1. Blote handen? Geen goed idee!

De meeste thuisklussers doen dat met blote handen. Het gevolg is dat er relatief snel schade ontstaat als er iets misgaat. Zo zien dokters elk jaar veel zaag- en snijwonden in de handen en vingers. Het dragen van veiligheidshandschoenen of klushandschoenen kan heel veel leed besparen. Er zijn passende handschoenen voor elke klus: handschoenen voor schuur- en schilderwerk, handschoenen voor het tuinieren en handschoenen voor andere klussen. Daarmee kun je voorkomen dat een uitschietende zaag of ander gereedschap je meteen verwondt.

2. Flapperende en losse kleding is een no-go

Een tweede reden waardoor veel misgaat, is het dragen van te losse en dunne kleding bij het klussen. Zo komt het vrij vaak voor dat kleding in elektrisch gereedschap verstrikt raakt. Denk bijvoorbeeld eens na over wat er gebeurd als de losse touwtjes van je broek vastraken in de elektrische snoeischaar. Veters, touwtjes, lussen, kralen en losse sieraden kunnen gevaarlijk zijn. En dat geldt zeker ook voor losse flappen of te losse mouwen aan kleding. Daarom kun je beter kiezen voor veilige werkkleding, zodat je daar geen problemen mee zult krijgen.

3. Kies voor specifieke bescherming voor jouw klus

Als je in de tuin bezig bent, zit je veel op je knieën. Ben je aan het graven, dan zijn vooral je voeten onbeschermd. Werk je in de buurt van een ladder of steiger, dan is je hoofd onbeschermd. Bij elke klus zijn er dus bepaalde lichaamsdelen die extra bescherming nodig hebben. Zoek een goede specialist, zoals engelbert strauss. Daar vind je een ruim aanbod van handige werkkleding die je nodig hebt voor jouw klus. Van een goede veiligheidshelm of stevige kniebeschermers tot een paar veiligheidsschoenen met stalen neuzen.

4. Veilig gereedschap meenemen

Het zal je verbazen hoeveel mensen gewond raken doordat ze gereedschap onhandig meenamen. Stel je voor dat je een schroevendraaier in je broekzak stopt, omdat je je handen vrij wilt hebben. Heel onschuldig, totdat je struikelt en valt. Dan kan de schroevendraaier een diepe wond veroorzaken. Zorg dus voor een manier om gereedschap veilig mee te nemen. Bijvoorbeeld in een werkbroek met verstevigde zakken of – nog beter – een gereedschapsriem.

5. Kies voor kleding die past bij het seizoen

De meeste ongelukken bij het klussen gebeuren in de zomer. Dat komt omdat mensen dan juist de lichtste kleding dragen. Ze zijn dus minder beschermd tegen ongelukken. Daarom kies je altijd voor werkkleding die past bij het seizoen. Er is ook prima veilige werkkleding te vinden die luchtig genoeg is voor de zomer. Laat je niet verleiden om te werken zonder veilige kleding alleen omdat het warm zou zijn: veiligheidskleding van goede kwaliteit is niet warmer dan gewone kleding.

Als je gaat klussen moet je natuurlijk denken aan de veiligheid. Dat is meer dan alleen logisch nadenken over wat je doet. Je moet je ook goed voorbereiden, zeker als je gaat klussen met zwaarder gereedschap. Veilige werkkleding is een absolute must, want daarmee kun je heel veel gevaren voorkomen. Zo kom je eindelijk weer toe aan de klussen die altijd blijven liggen.

Show Comments

One Response

  1. Danielo 25 juni 2019

Leave a Reply