14

Ga je verhuizen? Let erop dat je deze belangrijke verzekeringen afsluit

Verhuis je binnenkort naar een andere woning? Dan ben je vast en zeker al aan het aftellen tot het eindelijk zover is. Voordat je daadwerkelijk in jouw nieuwe woning trekt, moet je zorgen dat je alles goed geregeld hebt. Vergeet bijvoorbeeld niet naar jouw verzekeringen te kijken. De kans dat jouw huidige verzekeringen niet meer up-to-date zijn, is namelijk groot als je gaat verhuizen. Om te voorkomen dat je in jouw nieuwe woning niet goed verzekerd bent, zetten wij hier een aantal belangrijke verzekeringen op een rijtje die je zeker af moet sluiten als je gaat verhuizen.

1) Opstalverzekering

Als je naar een koopwoning verhuist, moet je een opstalverzekering afsluiten. Doordat dit wettelijk bepaald is, kom je niet onder deze verzekering uit. Maar wat is een opstalverzekering eigenlijk? Kort gezegd is dit een verzekering die schade aan je woning en alles wat hieraan vastzit dekt. Een schuur, tuinhuisje, vaste vloer, inbouwkoelkast en zonnepanelen vallen bijvoorbeeld binnen de dekking van deze verzekering. Een verzekeraar keert overigens alleen geld buit bij schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand, blikseminslag, neerslag, vorst en diefstal.

2) Inboedelverzekering

Naast een opstalverzekering is een inboedelverzekering ook belangrijk als je gaat verhuizen. De meeste mensen weten wat dit voor soort verzekering is, maar dit geldt niet voor iedereen. Daarom geven we hier kort antwoord op de vraag: ‘wat is een inboedelverzekering?’ In principe is dit niets anders dan een verzekering die schade aan de losse spullen in huis dekt. Het gaat hier ook om schade door onverwachte gebeurtenissen, zoals brand of water. Een inboedelverzekering dekt onder meer schade aan meubels, maar ook aan elektrische apparaten.

3) Woonlastenverzekering

Woonlastenverzekering

De woonlastenverzekering is een derde belangrijke verzekering als je gaat verhuizen. Dit is zeker het geval als je een hypotheek hebt afgesloten om het huis te kunnen kopen. In dat geval moet je iedere maand een deel van het geld terugbetalen. Wanneer je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt, lukt dit mogelijk niet meer. Met een woonlastenverzekering voorkom je dit. Je ontvangt in dat geval iedere maand een uitkering bij arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Hierdoor kun je jouw hypotheek blijven betalen en hoef je niet te verhuizen.

4) Aansprakelijkheidsverzekering

Moet er nog het een en ander verbouwd worden aan jouw nieuwe woning? Dan kun je tijdens de verbouwing schade aanrichten aan spullen van een ander. Om te voorkomen dat je het verhelpen van de schade uit eigen zak moet betalen, sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan andere personen of de spullen van andere personen als je volgens de wet aansprakelijk bent. Na een verbouwing kun je overigens ook baat hebben bij deze verzekering.

5) Buitenshuisverzekering

Een laatste verzekering die eigenlijk niet mag ontbreken als je gaat verhuizen, is de buitenshuisverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade, verlies en diefstal van al je spullen als je buiten je woning Nederland bent. Medische hulpmiddelen en prothesen, contant geld tot 250 euro per gebeurtenis, mobiele telefoons, tablets en laptops en brillen en zonnebrillen vallen allemaal binnen de dekking. Fietsen, kleren of schoenen die je draagt en gewone gebruiksschade (krassen/vlekken) zijn niet verzekerd.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply