30

Er is zoveel te koop op het gebied van vloeren!

Maar voor welke vloer kies je? Welke vloer past echt bij jou en jouw huis? Die keuze is natuurlijk heel persoonlijk. Een vloer drukt direct een stempel op de inrichting en de sfeer van je huis. Je wilt dus de perfecte keuze maken. Maar waar begin je? Waarschijnlijk begin je online met zoeken naar jouw perfecte vloer. Je kunt dan alvast wat indrukken opdoen en je oriënteren op alle verschillende mogelijkheden. Sommige leveranciers van vloeren zijn ook op YouTube te vinden met een uitgebreide rondleiding door hun pand. Dit zie je bijvoorbeeld bij Dutzfloors uit Beetsterzwaag. Door het filmpje te bekijken, krijg je een goede indruk van de mogelijkheden die dit bedrijf biedt.

De mooiste vloeren zijn gemaakt van hout

Natuurlijk zijn er ook mooie natuurstenen vloeren te vinden, maar geen enkele andere vloer geeft die prachtige warme uitstraling die hout heeft. En met houten vloeren kun je zoveel meer dan alleen planken in de lengte of in de breedte leggen. Wat denk je van houten visgraat vloeren? Ik hoor je denken dat die te klassiek zijn voor jouw inrichting, maar het is helemaal niet meer zo dat je deze vloeren alleen in donker eiken kunt krijgen. Ook de houten visgraat vloeren zijn in alle varianten te koop. Met brede en met smalle planken en gemaakt van allerlei soorten en kleuren hout. Ook zijn er zelfs verschillende manieren van leggen beschikbaar. Wat denk je van een traditionele visgraat met een strakke rand langs de muren? Of een “Hongaarse punt”? Bij deze vorm van visgraat worden de plankjes niet overlappend, maar tegen elkaar gelegd. Dit geeft een heel ander effect.

Vloeren mogelijkheden

Hout moet bewerkt worden, voor het kan worden gelegd

In een onbewerkte houten vloer heb je, voor je het doorhebt, putjes en deukjes zitten. Gewoon alleen al door erop te lopen en te leven. Natuurlijk kun je daarvoor kiezen, het geeft je vloer in een mum van tijd een doorleefd uiterlijk. Maar wil je je vloer langer mooi houden, dan wordt aangeraden om te kiezen voor bewerkte houten vloeren. Deze vloeren zijn verduurzaamd, bijvoorbeeld door het hout te roken, te krijten, te lakken of anderszins te behandelen. Zo blijft je vloer langer mooi en heb je er zelf minder onderhoud aan.

Een houten vloer heeft liefde nodig

En onderhoud. Gelukkig is het niet meer zo dat de vloer ieder jaar (!) compleet geschuurd en gelakt dient te worden. Maar eens in de zoveel tijd zul je er toch aan moeten geloven. Schuren en lakken is al lang niet meer de standaard, maar een behandeling met olie of beits kan je vloer weer helemaal laten opleven. In de tussentijd zorg je natuurlijk ook goed voor je houten vloer. Je gebruikt een zachte bezem of vloerwisser om de vloer te vegen. Je zorgt dat de stofzuiger geen scherpe randjes of haakjes heeft. En dweilen? Dat doe je niet te nat en bij voorkeur met koud water zonder toevoegingen. Zo heb je jarenlang plezier van je houten vloer. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply