9

Energiezuiniger leven voor jezelf en de wereld: 3 interessante aandachtspunten

In onze moderne samenleving is het belangrijker dan ooit om bewust om te gaan met energie en onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat zit in het maken van de grote gebaren, maar zeker ook in de kleine gebaren. We isoleren onze woningen en leggen er zonnepanelen op, we investeren in elektrische auto’s. Maar ook in huis en in het gedrag wat we daar vertonen is winst te behalen als je graag energiezuiniger wilt leven voor jezelf én de wereld, al is het misschien een kleiner gebaar. We bespreken een drietal interessante aandachtspunten voor energiezuinig en duurzaam leven in dit artikel waar je je mogelijk nog niet zo van bewust was.

VR-gamen energiezuiniger dan gaming laptop

Houd jij of iemand anders in huis van gamen? En gebeurt dat op een gaming laptop of toegewijde gaming pc? Wees je er dan van bewust dat hier een hoop energie mee wordt verbruikt. Uit een onderzoek van ExpressVPN blijkt dat krachtige gaming computers een flink aandeel hebben in de energierekening: ze kosten je jaarlijks zo’n 180 euro aan stroom. Gezien het aantal apparaten in huis dat stroom verbruikt is dat een fors bedrag. Interessant is dat gamen met behulp van VR-bril, zoals kan op de PlayStation, een stuk duurzamer blijkt te zijn: met 85 euro aan stroomkosten per jaar kost dat minder dan de helft. Wil je dus energiezuiniger en duurzamer gamen, dan moet je de gamelaptop of game pc laten voor wat hij is en gaan gamen met behulp van een VR-bril.

Eén bitcoin is 1000 jaar telefoon opladen

Ben jij actief aan het beleggen in de wereld van cryptovaluta en zie je daarin mogelijkheden om snel geld te verdienen? Hoewel er zeker financiële kansen liggen, is het belangrijk om de duurzaamheidsaspecten van cryptovaluta, en met name bitcoin, in overweging te nemen. Het is immers verbazingwekkend als je realiseert dat de energie die nodig is om één enkele bitcoin te verhandelen, genoeg is om je telefoon maar liefst 1000 jaar lang op te laden. Als je een bewuste keuze wilt maken voor een duurzamer en energiezuiniger leven, is het wellicht verstandig om alternatieve manieren te overwegen om bij te verdienen die geen grote belasting vormen voor het milieu. Er zijn immers vast ook minder milieubelastende mogelijkheden te vinden om je financiële doelen te bereiken.

Samen minder YouTube scheelt een hoop

Samen minder YouTube scheelt een hoop

Het lijkt misschien onschuldig om wat tijd door te brengen op YouTube, maar de werkelijke impact is verbazingwekkend. Het wereldwijde energieverbruik van YouTube in slechts één week is genoeg om landen als Azerbeidzjan en Ecuador een heel jaar van stroom te voorzien. Bovendien gebruikt het bekijken van YouTube-video’s in 4K 25% meer energie dan het streamen van Netflix in UHD. Met meer dan een miljard uur aan YouTube-video’s die dagelijks worden bekeken, is het duidelijk dat YouTube aanzienlijk bijdraagt aan het wereldwijde energieverbruik. Even in je vrije tijd YouTuben is dus iets om nog eens keer extra over na te denken als je energiezuiniger wilt leven!

Bovenstaande opvallende zaken zijn dus belangrijk om in het achterhoofd te houden als je thuis op de bank zit te YouTube, je crypto aan het checken bent of zin krijgt om te gaan gamen. Maar dat is natuurlijk lang niet alles wat je kunt doen om energiezuiniger te leven. Je huis zit immers potentieel vol met energieverslinders. Denk bijvoorbeeld aan je airconditioning, die werkelijk stroom vreet. Dat geldt ook voor de vaatwasser en de wasdroger, die je zeker niet voor een klein wasje moet laten draaien. Daarnaast kunnen elektrische waterverwarmers en zwembadpompen er ook wat van. Genoeg zaken om thuis op te letten dus als je streeft naar een energiezuiniger en duurzamer leven!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply