16

Een zwembad in de tuin: Waar moet je rekening mee houden?

Een eigen zwembad in de tuin is een heerlijke luxe, waardoor je tijdens de zomer extra kunt genieten van mooi weer. Niet gek dat veel mensen overwegen om een eigen zwembad in de tuin te nemen. Ben jij een van deze mensen? Lees dan snel verder. 

Een eigen zwembad is een droom van velen. Maar het is goed om van tevoren te weten wat er bij komt kijken, aangezien het nogal wat voeten in de aarde heeft. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je te wachten staat en waar je rekening mee moet houden. 

Materiaalkeuze bij het kiezen van een zwembad

Zwembaden zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en kwaliteiten. Zoek je echter een kwalitatief goed zwembad waar je jarenlang plezier aan kunt beleven, dan is een polypropyleen zwembad een zeer goede optie. Een polypropyleen zwembad van Revis is een goed voorbeeld van een zwembad van hoge kwaliteit. Het materiaal vereist relatief weinig onderhoud en kan op maat geleverd worden. 

Materiaalkeuze is niet alleen belangrijk vanwege het onderhoud. Het is dan wel fijn dat een polypropyleen zwembad weinig onderhoud vraagt, maar ook de aanschafprijs kan voor jou een belangrijk punt van overweging zijn. Een goed voorbeeld van een ander prachtig zwembad, is een RVS zwembad. RVS, oftewel roestvrij staal, is (net als polypropyleen zwembaden) relatief onderhoudsarm, maar is veel duurder in aanschaf. 

Grootte van het zwembad

Grootte van het zwembad

Bij het nemen van een zwembad is de grootte van het zwembad een tweede belangrijke overweging. Je zou kunnen denken, hoe groter hoe beter. Maar los van het zwemplezier, doet het zwembad ook het een en ander met het aanzicht van je tuin. Op momenten dat je geen gebruik maakt van het zwembad wil je bovendien van je tuin genieten. Denk bijvoorbeeld aan de familie barbeque in de zomer, of je zoon of dochter die graag een potje met je wil voetballen in de tuin. 

Bedenk dus van tevoren goed hoe groot je zwembad moet worden. Wanneer het zwembad namelijk eenmaal is aangelegd, wordt de ruimte definitief ingenomen. 

Plek van het zwembad

Om een vergelijkbare reden als de grootte van het zwembad, wil je van tevoren ook nadenken over de plek waar het zwembad komt. Op momenten dat je geen gebruik maakt van het zwembad, wil je je tuin optimaal kunnen gebruiken. Het is daarom verleidelijk om het zwembad zo dicht mogelijk bij het huis te laten aanleggen. Zo kun je direct nadat je via de klapdeuren over het terras loopt, een duik in het zwembad nemen. 

Maar is dat wel de juiste plek? Wil je je terras wel altijd nat hebben wanneer je een duik in het zwembad neemt? En wil je dat het zwembad altijd het eerste is wat je ziet, wanneer je geniet van het uitzicht over je tuin? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voordat je gaat bepalen waar het zwembad in je tuin komt te liggen. 

Wat voor afdekking ga je nemen? 

Ook belangrijk om van tevoren te bedenken is het soort afkapping wat je gaat nemen. Kies je voor een lamellen afdekking die je op kunt rollen, of kies je voor een afkapping die je weg moet rollen. Een afkapping beperkt je uitzicht, maar heeft ook ruimte nodig omdat je het weg moet rollen wanneer je gaat zwemmen. Een oprolbare afdekking heeft dit nadeel niet.

Elke soort afdekking biedt zijn eigen voor- en nadelen en kan geschikt zijn voor jouw zwembad. Het belangrijkste is echter om van tevoren te bedenken welke je gaat kiezen, zodat je de aanleg van je zwembad er op af kunt stemmen. 

Gelukkig hoef je het niet allemaal zelf te doen

Nu je dit artikel hebt gelezen, is het je waarschijnlijk duidelijk geworden dat je aardig wat keuzes moet maken voor de aanleg van je zwembad. Gelukkig is er goed nieuws: een goede, ervaren zwembadaanlegger denkt over dit soort zaken met jou mee. Voor de daadwerkelijke aanleg kan je je voorkeuren daarom altijd eerst bespreken. Zo weet je zeker dat je droomzwembad er uiteindelijk perfect bij komt te liggen. 

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply