36

een zelfmaakidee met EL draad

ELdraad

zelfmaakidee met EL draad

Tegenwoordig zie je in allerlei interieurs mooie neonlampen in de vorm van een hartje of neon woord aan de wand. Een superleuke trend, maar best wel duur. Ik ben op zoek gegaan naar een alternatief en kwam EL draad tegen. Helemaal leuk spul waar je mooie dingen mee kunt maken. Ik heb een idee bedacht, haalde de benodigdheden in huis en pakte mijn dremel3000 bij de hand. Wil jij het ook maken, lees dan mijn stappenplan….

wat heb je nodig:

  • een multiplex-plaat gegrond van 6 mm dik
  • een dremel 3000 met verschillende accessoires
  • ELdraad van 5 m
  • een invertor met stekker
  • een lijmpistool
  • verf en kwast of roller
het stappenplan voor DIY ELdraad

het stappenplan voor het zelfmaakidee

Aan de slag met EL draad

*het voorwerk:
Zaag de plaat hout in de jouw gewenste maat. Schuur de randen mooi en netjes met de dremel. Het ziet er dan strak en netjes uit. Schilder de voorkant van de plaat in de kleur die jij mooi vindt.
Tip: Verf de plaat met een lak. Lak is strak en vlak, waardoor de lijm beter hecht, dit voorkomt ergernis weet ik uit ervaring 🙂

 

*het ontwerp:
Maak het ontwerp wat je wilt maken met het EL draad. Je kunt alles maken wat je wilt, bv een mooi woord, een vorm, of zoals ik heb gedaan, een kleine voorstelling. Teken het eerst uit op papier. Denk goed na over de hoeken en scherpe bochten. Dat kun je het het draad niet maken. Teken het ontwerp voorzichtig en dunnetjes op de houtplaat. Teken het niet te dik, want anders blijf je de lijntjes zien.
Doe de boor in de dremel3000 en maak gaatjes op de plek waar de draad achter het bord moet lopen. Op de andere lijnen van je ontwerp die vrij lang zijn, maak je een ‘kuiltje’ met een schuuronderdeel van de dremel. Hier kun je dan later een druppel spuitlijm in leggen en de draad vastlijmen.
Tip: Test vooraf even of je draad het doet… jeweetmaarnooit.

 

*aan de slag:
Als de gaatjes erin zitten, de ‘kuiltjes’ gemaakt zijn, het lijmpistool warm is, kun je echt aan de slag. Begin bij het eerste boorgaatje en steek de draad erdoorheen (zorg dat het einddraadje mooi in je invertor past en niet te kort is). Volg met de EL draad je getekende lijn. In ieder kuiltje doe je een drupje lijm en druk je de EL draad erin. Als je de draad weer achter de plaat steekt, tape het dan even vast. Uiteindelijk maak je de lijn af en kun je de ELdraad testen. Steek de stekker in het stopcontact en kijk wat het effect is. Als je tevreden bent kijk je alles nog even na. Plak aan de achterkant alles nog extra goed vast en zet je neonschilderij op een mooi plekje.

Veel plezier ermee!

creatief met EL draad

creatief met EL draad

EL draad

ELdraad

Show Comments

2 Comments

  1. Ceciel 6 januari 2017

Leave a Reply