23

Altijd frisse lucht: zo belangrijk is dat

Heb jij binnenshuis altijd een raampje openstaan? Maak je gebruik van ventilatieroosters of een ventilatiesysteem? We staan er niet altijd bij stil, maar het is heel belangrijk om de lucht die zich in een ruimte bevindt regelmatig te verversen, het liefst continue. De samenstelling van de lucht om ons heen verandert namelijk voortdurend. Dat doen we zelf. De lucht die we inademen wordt in ons lichaam voor verschillende processen gebruikt. Daardoor heeft de lucht die we uitademen een andere samenstelling, en bevat deze bijvoorbeeld meer CO2 dan de lucht die we inademen. Ververs je de lucht niet goed, dan zal deze dus steeds meer CO2 en steeds minder zuurstof gaan bevatten. En dat kan aardig wat ongemakken en klachten opleveren.

Isoleren en ventileren gaan prima samen

In Nederland heeft jarenlang vooral de nadruk gelegen op isoleren. Terecht, want door slechte isolatie sijpelde heel wat warmte die we stookten weg. Zo via de tochtende ramen of het niet goed geïsoleerde dak naar buiten. Behoorlijk zonde. Voor al die warmte betaal je tenslotte iedere maand je energierekening. Maar om die warmte te creëren gebruik je ook (fossiele) brandstoffen. Die raken op, dus daar zijn we liever wat zuiniger mee, en het verbranden ervan is verre van goed voor ons milieu. Door de boel beter te isoleren hebben we dit probleem verkleind.

Helaas is er bij het isoleren niet altijd even goed gelet op ventilatie. Gebeurde dat in een slecht geïsoleerd huis min of meer vanzelf, via de kieren rond de ramen stroomde altijd lucht van buiten naar binnen, en andersom, bleek dat in een op en top geïsoleerd huis niet meer het geval te zijn. En dus moesten we zelf voorzieningen gaan treffen om de luchtkwaliteit in onze woningen toch op een goed niveau te houden.

Het liefst de hele dag door

Het liefst de hele dag door

De beste manier van ventileren is de hele dag door zorgen voor een verversing van de lucht. Even een raampje openzetten is dus niet voldoende. Je ververst de lucht op dat moment wel, maar zodra je het raam sluit neemt de zuurstof gewoon weer af, en de CO2 toe.

Ventilatiesystemen, die continue zorgen voor een verversing van de lucht, zijn bijna altijd de beste keuze. Zo weet je zeker dat je altijd frisse lucht in je woning hebt. Een wat simpelere manier kan ook, en dat is in ieder raam een ventilatierooster aanbrengen. Zorg dat er meer dan voldoende in het huis zijn, en houd deze altijd open. In combinatie met open deuren kan ook op deze manier de lucht in huis steeds aardig ververst worden, en ben je continue aan het ventileren.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply