39

een lekkere warme houtkachel in huis

appeltaartje

mijn appeltaartje

Met dit herfstige weer en de vele appels die we hier in de Betuwe ‘krijgen en vinden’… maakte ik vandaag een lekker appeltaartje. Mmmmm, geen straf vinden wij.
Ik heb ben alleen al een poosje niet zo blij met mijn oven. Ik kook en bak graag, als mijn oven het niet fijn doet is dat balen… Nu de winter eraan komt en we nadenken over de aanschaf van een houtkachel, bedacht ik mij dat ik misschien het een en ander kan integreren…

Ik ging dus op zoek naar de mogelijkheden voor een houtkachel. Ik heb 2 opties:

1. Ik zoek een kachel waar een oven in zit.
2. Ik zoek een mooi kachel en koop een losse oven.

kachel met oven

De voordelen van een houtkachel met een oven erin is vooral dat de warmte ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Verder voelt het wel erg basic om zo te gaan koken, zoiets als: vroeger-smaakte-het-altijd-beter (over deze gedachte kun je twisten). Verder zien deze kachels er wel stoer uit, ook een belangrijk punt. In ieder geval zal het lekker gaan ruiken en zal het vast goed smaken! Een nadeel kan ik ook wel bedenken: wat doe je als je midden in de zomer een taartje wilt bakken. Dan ga je de oven niet opstoken lijkt mij.

een kachel

Als je een kachel gaat kopen zie ik dat er veel zaken zijn waar je over na moet denken.

Ten eerste zijn er veel soorten kachels, zo zijn er bv hout, gas, pellet en meer kachels met andere mogelijkheden. Gelukkig krijg je snel antwoord over welke kachel bij jou past als je deze keuzehulp doorloopt.

Ten tweede is het handig om te kiezen van welk materiaal de kachel gemaakt moet zijn. Meestal wordt een kachel van gietijzer of plaat staal gemaakt. Met een gietijzeren kachel heb je vooral stralingswarmte. Bij een stalen kachel geeft de kachel juist meer convectiewarmte af. Hierdoor wordt de hele ruimte gewarmd. Wil je een goede keuze maken, dan kun je er hier meer over lezen. Er zijn ook speksteenkachels en tegelkachels verkrijgbaar. Deze kachels geven nog lang na het uitdoven van de vlammen hun warmte nog af.

Ten derde is het goed om over het rendement na te denken. Het rendement is de hoeveel nuttige warmte die de kachel oplevert per kg hout die verbrand wordt om de kamer op te warmen. Tegenwoordig zijn de kachels goed aangepast en kan het rendement boven de 75% liggen. Je vindt in dit artikel een reken-tool om jouw rendement voor je woonkamer of woonkeuken uit te rekenen.

Ten vierde is het goed om na te denken hoe je vuur wilt kunnen bekijken. Normaal gesproken bekijk je het vuur van voren, maar tegenwoordig kun je het vuur ook van meerdere kanten bekijken, wel zo gezellig!

Ik heb voor ons huishouden de volgende top 3 van stalen houtkachels gemaakt:

1. de Hwam classic 7 omdat: ik de mogelijkheid van een oven in de kachel een goed idee vind, ik wil dit nog verder onderzoeken. Het leuke van deze kachel vind ik dat je hem zelf kunt samenstellen, want je kunt verschillende delen (naar keuze) op elkaar stapelen (dit is een rondbuikige kachel , maar er is ook een wat hoekiger voordeliger exemplaar, de Hwam classic 4). Verder is er goed over de uitstoot en de manier van verbranden nagedacht.

houtkachel

de houtkachel met oven de Hwam classic 7

2. de Jotul F 163 omdat: het een compacte kachel is waar je van meerdere kanten het vuur kunt bekijken. Op de plek waar wij hem willen neerzetten past dat goed en bovendien zijn de raampjes groot wat nog een beter zicht geeft op het vuur. Leuk!

houtkachel

de houtkachel Jotul F163

3. de Contura 556 omdat: het is een mooi vormgegeven kachel, waarbij je ook houtblokken onder de kachel kunt leggen. Dit ziet er bij deze kachel stoer uit en je kunt van meerdere kanten van het vuur genieten.

houtkachel

de houtkachel contura 556

Ik ga deze 3 exemplaren dus eens van dichtbij bekijken in de showroom van uwkachel.nl. Ben benieuwd of ik nog een ander interessant exemplaar tegenkom en wat ik er allemaal voor moet regelen. Een leuke klus om uit te zoeken.
Welke zou jij kiezen?

Bewaren

Show Comments

5 Comments

  1. Deurpostrs 26 september 2014
  2. Eline 28 september 2014
  3. micheal 6 oktober 2014

Leave a Reply