23

Een kookeiland, wel of geen goed idee?

Een kookeiland is de laatste jaren de hype op keuken gebied. Logisch want ons kookgedrag is ook veranderd. Waar koken en het in de keuken staan vroeger een noodzakelijk kwaad was waar je zo snel mogelijk vanaf wilde zijn is dat tegenwoordig wel anders. Veel mensen zijn een stuk bewuster met koken bezig en besteden hier meer tijd aan. Mede hierdoor is de keuken meer een sociale ontmoetingsruimte geworden. Uiteraard is het zaak om je inrichting hier op aan te passen. De keuken moet weliswaar nog steeds van alle gemakken voorzien zijn maar ook gezelligheid en comfort bieden. Een keuken met kookeiland lijkt dan natuurlijk de juiste keuze maar is dit ook daadwerkelijk het geval? In dit blog vertellen we je of een kookeiland nou wel of geen goed idee is.

De sociale functie van een kookeiland

Doordat een kookeiland om en nabij de hoogte van een aanrecht heeft, zit je een stuk hoger dan je gewend bent van de eettafel. Hier horen hoge stoelen bij, waardoor je de beleving krijgt aan een bar te zitten. Dit effect werkt uitnodigend, je zult zien dat anderen sneller geneigd zijn bij je aan te schuiven. Terwijl jij aan het kokerellen bent, is een kookeiland een gezellige ontmoetingsplek. Jouw gasten of gezin kunnen hier een kopje koffie drinken of gewoon gezellig met jou kletsen.

De sociale functie van een kookeiland

De voordelen van een kookeiland

Misschien heb je nog steeds wat twijfels of een kookeiland voor jou wel een goed idee is. Daarom zetten we hieronder de voordelen van een kookeiland voor je op een rijtje:

  • Een kookeiland zorgt voor (bijna) oneindig veel opbergruimte
  • Een kookeiland zorgt voor extra veel werkblad waar het in gewone keukens nog wel eens aan wil ontbreken.
  • De keuken veranderd als het ware in een tweede leefruimte.
  • Met een kookeiland in huis is er veel meer plaats om met meerdere mensen in de keuken te werken. Dit is natuurlijk ideaal met een groot gezin of als je allebei van koken houdt en dit regelmatig samen doet.
  • Een kookeiland zorgt voor extra sfeer in huis.

Zitten er ook nadelen aan een kookeiland?

Als je het zo leest zou je bijna denken dat een kookeiland altijd een goede keuze is en dat er totaal geen nadelen aan verbonden zitten. Niets is echter minder waar want ook bij een kookeiland geldt dat ieder voordeel een nadeel heeft. We kunnen je verklappen dat dit bij kookeilanden weliswaar flink mee valt maar we zetten ze toch ook even voor je op een rijtje:

  • Een keuken met een kookeiland is open dus mocht je een ongelooflijke bende maken dan valt dit meteen op en is ook nog eens voor iedereen zichtbaar…….
  • Je hebt veel meer ruimte nodig aangezien een kookeiland veel meer oppervlakte in beslag neemt
  • Wil je een gootsteen en/of fornuis integreren in het kookeiland zullen de leiding flink moeten worden verlegd. Ga dus, voordat je een kookeiland aanschaft, bij jezelf te raden of dit de moeite waard is.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply