16

Een fruitboom in je tuin planten, dit moet je weten

Wanneer je op zoek gaat naar geschikte bomen of planten voor in de tuin, denk je niet zo snel aan het planten van een fruitboom. Ze zijn echter net zo geschikt als een een mooie esdoorn of een Japanse sierkers. Er groeit zelfs fruit aan en hoe leuk is dat, fruit eten uit eigen tuin! We geven je een aantal handige tips.

Kleine of grote tuin

Een fruitboom heeft ruimte nodig om te groeien. Dus houd er rekening mee dat je die ruimte ook beschikbaar hebt in je tuin. Mocht je geen grote tuin hebben, voor kleinere/stads tuinen zijn er ook fruitbomen. De leifruitboom bijvoorbeeld. Deze groeien op een lage stam, waardoor fruit op pluk hoogte groeit. Je kunt deze boom ook tegen een schutting of muur plaatsen. In de winter zorgt dit voor een fraai takken spel.

Plant je bomen in de zon

Hoe meer zon, hoe zoeter de vrucht. En in de zon kan fruit ook beter rijpen. Met het Nederlandse weer zou je prima perziken, nectarines en zelfs amandelen kunnen kweken. Vergeet ze dan niet wat dekking te geven met een schutting of een muur op het zuiden. Wil je fruitbomen die met minder zon uit de voeten kunnen? Dan zijn appel- en peren bomen heel geschikt.

Snoeien maar

Elke boom of plant heeft verzorging nodig en de fruitboom is geen uitzondering. Snoeien is voor deze bomen belangrijk. Lees je goed in wanneer je de boom moet snoeien, dat kan per soort verschillen namelijk. Een kersenboom snoeien is het beste in de winter. Net als een appelboom, maar een pruimenboom doe je absoluut geen plezier met snoeien. Alleen het hoognodige snoeiwerk is daar van kracht, denk aan afgebroken takken en kruisende takken.

Fruitbomen in pot

Fruitbomen in pot

Een mooie fruitboom op je patio is een fraai aangezicht, helemaal als die vol in bloei staat. Er zijn verschillende patio bomen. Dit zijn fruitbomen, maar dan kleiner. Ze staan op een lage stam. Zo heb je leuke appelbomen, kersenbomen en pruimbomen die je in een pot op het terras kunt zetten. Wanneer je ze verplaatst naar de borders in je tuin groeien ze uit tot een gewone fruitboom. Geef je patio bomen ook hier weer genoeg ruimte en zorg voor een grote pot of bak.

Eén of meerdere fruitbomen

Het ligt natuurlijk aan het formaat van je tuin hoeveel fruitbomen je kunt planten. Als er ruimte is voor meer dan één, krijg je te maken met kruisbestuiving en kun je bij veel rassen meer fruit verwachten. Wanneer je plek hebt voor maar één fruitboom doe je er goed aan om voor een zelf bestuivende soort te kiezen. Deze bomen hebben geen andere fruitbomen nodig om vruchten te krijgen.

Een fruitboom heeft wellicht wat meer onderhoud en verzorging nodig, maar je krijgt er zoveel voor terug. Heerlijk fruit om te eten en een fraai aanzicht in je tuin!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply