Een echte verzamelaar? 5 interieurtips!

Als je een echte verzamelaar bent, wil je daar rekening mee houden in je interieur. Natuurlijk reserveer je een plekje voor je verzameling. Helaas is het resultaat bij veel mensen niet zo mooi in het interieur. De verzameling staat rommelig of neemt eigenlijk teveel ruimte in beslag om mooi te zijn. Toch kun je er ook op een goede manier een plek voor maken, die er wél hartstikke gaaf uitziet. Ben jij een echte verzamelaar? Wij geven 5 interieurtips!

1. Wat laat je zien?

Sommige collecties hebben een afgeschermde plek nodig. Denk aan een kostbare postzegelverzameling, die in een kluis wordt bewaard. Andere hobby’s worden juist tentoongesteld, zoals modelbouw. Je moet hier een balans in vinden. Als je een echte verzamelaar bent heb je waarschijnlijk teveel om alles te laten zien. Kies dus alleen de mooiste stukken om die een zichtbare plek te geven.

2. Kies een mooie buffetkast

Verzamelaars hebben de neiging om voor vitrinekasten te gaan. Op zich prima, maar meestal passen die niet goed in het interieur. Terwijl je met een mooie buffetkast hetzelfde resultaat hebt, maar dan mooier. De buffetkast past namelijk wel goed in het interieur en geeft extra stijl aan de collectie. Hier kun je spullen in zetten die stofvrij bewaard moeten worden, maar die je wel wilt laten zien. Onderin de buffetkast is genoeg ruimte voor dozen met spullen die je niet laat zien.

buffetkast

3. Zet de verzameling in de juiste ruimte

De woonkamer is niet altijd de ideale plek voor de verzameling. Denk dus ook na over andere mogelijkheden. Misschien heb jij nog ongebruikte plek in de gang. Of ga je liever voor een mooie kast in de slaapkamer of hobbykamer. Natuurlijk kun je ook delen van de collectie verspreiden. Zet je bijvoorbeeld een klein deel van de verzameling in de woonkamer op een zichtbare plaats en de rest in een andere ruimte.

4. Creëer rust

Misschien is dit nog wel de meest gemaakte fout: dat de verzameling het interieur overheerst. Dat gebeurt vooral met verzamelingen die veel ruimte innemen of een rommelig uiterlijk hebben. Probeer zoveel mogelijk ruimte te besparen als het gaat om je verzameling, behalve op de ene plek die je hebt uitgekozen. Gebruik alleen die vaste kast of hoek die je ervoor gereserveerd hebt. De rest van de verzameling zal een ander plekje moeten krijgen. Wees hier streng in voor jezelf! Door de ruimte in te perken creëer je meer rust in je inrichting.

rust creeeren

5. Tentoonstellen of opbergen

Je hebt de keus tussen je spullen tentoonstellen of opbergen. Zoals gezegd is een buffetkast geschikt als je (een deel van) je collectie zichtbaar neer wilt zetten. Soms is dat onvoldoende, bijvoorbeeld als je een prachtige baan van modelspoor wilt neerzetten. Dan is een tafel of bureau een betere plaats. En als je vooral veel spullen wilt opbergen is een gesloten hobby- of kantoorkast beter geschikt. Vraag je dus eerst af: wil ik mijn verzameling tentoonstellen of opbergen? En zoek er dan de passende meubels bij. Je vindt veel inspiratie van geschikte meubels en kasten bij Woonboulevardpoortvliet.nl.

Verzamelingen kun je best mooi in je interieur verwerken. Het is eigenlijk vooral belangrijk dat je er grenzen aan stelt. Tenslotte kent iedereen wel het beeld van een huis vol knuffelberen, poppen of boeken zonder dat er nog oog is voor een gezellig interieur. Het principe van de uit de hand gelopen hobby is vooral een gevaar als je een verwoed verzamelaar bent en als je alles aan iedereen wilt laten zien. Dan is een speciale ruimte waarin je alles tentoonstelt een goed idee. Zo behoud je toch je mooie interieur in de belangrijkste ruimtes (keuken, woonkamer en slaapkamer) en krijgt je verzameling de plaats waar hij recht op heeft.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply