30

Donzen dekbedden, alles wat je moet weten!

Wil je een donzen dekbed bestellen? Dan is inlezen in het onderwerp verstandig. Zo kom je precies te weten waarom donzen dekbedden zo populair zijn, en waarom dit dekbed ook voor jou geschikt is.

Wat is een donzen dekbed?

Ten eerste is het niet verkeerd om te beginnen met wat een dekbed is. Een dekbed is een variant op de deken die gevuld is met een vorm van isolerend materiaal. Donzen dekbedden zijn traditioneel echter bestaan er tegenwoordig veel meer soorten vullingen. Een aantal van de meer moderne opties zijn: kunstvezel, wol of katoen. Maar in principe kan alles met het vermogen om goed te isoleren gebruikt worden als vulling.

Een donzen dekbed is dus een dekbed gevuld met dons. Dons is het fijne laagje zachte veren van een vogel die onder de wat hardere veren zit die wij van buitenaf zien. Vaak wordt het dons van eenden en ganzen gebruikt. Over het algemeen is dons van ganzen van betere kwaliteit. Dit komt omdat het grotere dieren zijn, ze beschikken daarom ook over een hoger isolatievermogen.

Euronormering

Je mag iets niet zomaar een donzen dekbed noemen. Om nep dekbedden tegen te gaan wordt er voor de term een euronormering gehanteerd. Zodoende is er duidelijk welke verhouding tussen dons en veren lijdt tot welke benaming. Een minimum van 60% dons wordt gehandhaafd. Op deze manier weet de klant exact wat hij koopt als het deze naam draagt.

Donzen dekbed

Hoe wordt zo’n dekbed gemaakt?

Er zijn vier veel voorkomende types dekbedden:

  • Het direct gestikt type
  • Het kanalendekbed
  • Het Casettendekbed
  • Het vierseizoenendekbed

Alle vier hebben ze verschillende thermische eigenschappen en productieprocessen. Belangrijk is met name dat de tijk, de stof die om het dons heen zit geen dons doorlaat. Verder is het heel erg fijn als de tijk ook goed is in het afvoeren van vocht. Tevens moet het ook goed gewassen kunnen worden. Dekbedfabrikanten spelen met al deze factoren om producten met verschillende eigenschappen neer te zetten.

Wat zijn de voordelen in vergelijking met andere dekbedden?

Het mooie aan dons is dat moeder natuur het al jaren voor exact hetzelfde doel gebruikt. Wie kan het nou beter doen dan moeder natuur? Het is dus een heel erg natuurlijk product waar mensen al vele jaren veel ervaring mee hebben. Het is een enorm lekker zacht materiaal, mensen beschrijven het als slapen onder een wolk. Verder is dons simpelweg een fantastische isolator, dus mocht je het nu koud hebben is dit wellicht een goed optie.

En de nadelen?

Dons is vanwege zijn natuurlijke oorsprong echt een stuk duurder dan synthetische varianten. Dat kan voor velen wel een barrière vormen. Hier in Nederland wordt het over het algemeen niet verschrikkelijk koud. Veel mensen zouden een donzen dekbed dan ook als veel te warm kunnen ervaren in de zomer. En als laatste kan de kwaliteit van dons veel verschillen. Omdat het minimum rond de 60% zit, heb je nog 40% aan speling. Er is dus niet één duidelijke standaard binnen deze branche.

Naast een dekbed is een goed hoofdkussen ook erg belangrijk. Hiermee voorkom je immers nekklachten en slaap je beter. Wie wil er nou niet slapen als een baby?

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply