DIY: Zelf vilten vlaggetjes maken

Is er binnenkort iemand jarig? Of zoek je vrolijke versiering voor in de baby- of kinderkamer? Ga dan een vilten slinger maken op je vrije middag! Je kunt de kleuren en stijl eenvoudig aanpassen op jouw interieur. Daarnaast is het een stuk duurzamer én sfeervoller dan plastic vlaggetjes uit de winkel. In dit DIY artikel lees je stap voor stap hoe je zelf een vlaggenlijn kunt maken van vilt.

Zelf vlaggetjes maken: wat heb je nodig?

Vlaggetjes knutselen is in de basis heel eenvoudig. Je hoeft er niet super handig of creatief voor te zijn. Je kunt het ‘design’ zo uitbundig maken als je zelf wil. Bijvoorbeeld door extra versiering toe te voegen of een bijzonder lettertype uit te proberen. Je hebt voor de vlaggenlijn vilt nodig en nog een aantal basis benodigdheden die waarschijnlijk al bij je in de kast liggen. We zetten alles even op een rij:

  • Vilt in verschillende kleuren
  • Garen (wit)
  • Touw of koord
  • Naaimachine of naai gereedschap
  • Schaar
  • Kleermakerskrijt, potlood of stift
  • Stukje karton
  • Liniaal
  • Kralen (optioneel)

Stap 1: Maak de basis vorm

Bedenk welke vorm de vlaggetjes moeten krijgen en bepaal het juiste formaat. Teken dit voorbeeld op een stukje karton en knip deze uit. Dit gebruik je als mal voor alle vilten vlaggetjes.

Stap 2: Knip alle vlaggetjes dubbelzijdig uit

Trek de kartonnen basis vorm over op de stukken vilt. Doe dit twee keer naast elkaar in spiegelbeeld zoals op de bovenstaande afbeelding. Zo kun je de vlag later dubbel klappen.  

Stap 3: Borduur de letters op de vlaggen

De vilt slinger begint nu langzaam vorm te krijgen. Bepaal de volgorde van de vlaggetjes en teken overal een letter op. Deze letters ga je vervolgens borduren met witte garen. Dit springt er bij de meeste kleuren vilt beter uit dan bijvoorbeeld zwarte garen.

Stap 4: Naai de vlaggetjes aan elkaar

Als alle letters klaar zijn, kun je het vilt dubbel klappen en beide zijden aan elkaar bevestigen. Zorg er wel voor dat er bovenaan nog een stukje open blijft waar het touw of koord doorheen kan. Geen zin om met de hand te naaien of de naaimachine te gebruiken? Dan kun je de vilten vlaggetjes ook vastplakken met speciale textiellijm.

Stap 5: Maak de vilten slinger af

Rijg alle vlaggetjes aan het koord en versier het eventueel met kralen. Je zou ook nog een viltballetjes slinger kunnen maken met dezelfde kleuren om een leuke set te creëren!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog een vlaggetjes slinger maken? Bekijk dan ook ons andere DIY artikel met 6 ideeën voor een leuke vlaggenlijn voor meer inspiratie!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply