26

DIY: Populaire oog spiegel zelf maken

Een spiegel in de vorm van een oog – je hebt deze populaire accessoire vast al eens voorbij zien komen. Iedere interieurwinkel en allerlei trendy Instagram accounts staan er vol mee. En dat begrijpen we helemaal. Zo’n oog spiegel is ook gewoon ontzettend leuk! In dit Do It Yourself artikel laten we zien dat je niet altijd een kant-en-klaar exemplaar hoeft te kopen, maar dat je het ook eenvoudig zelf kunt maken.

Zelf een oog spiegel maken: wat heb je nodig?

Als je zelf een decoratieve spiegel gaat maken, moet je eerst bepalen welke materialen je nodig hebt. Zo kun je bijvoorbeeld een spiegel oog van rotan maken, maar ook van dunne latjes en lange satéprikkers. Het is maar net hoeveel geld je eraan wilt uitgeven én welke look je het meeste aanspreekt. Hieronder geven we een kort overzicht van de benodigdheden:

  • Ronde spiegel (zonder frame of met een houten/rotan/bamboe frame)
  • 2 stevige, maar buigbare latjes
  • 30 à 40 dunne latjes, satéprikkers of bamboeprikkers
  • Liniaal
  • Potlood
  • Schaar, kniptang of zaagje
  • Sterke lijm (zoals houtlijm, secondelijm of lijmpistool, afhankelijk van je materialen)

Stap 1: Maak de vorm van het oog

Leg de goede kant van spiegel naar beneden. Je gaat dus werken met de achterkant. Maak daarna een ovaal frame rondom de ronde spiegel. Dit is de vorm van het oog. Bevestig hiervoor twee buigbare latjes aan elkaar zoals op de bovenstaande afbeelding. Plak ze ook vast aan de zijkanten van de spiegel. Druk stevig aan en laat de lijm goed drogen.

Stap 2: Bepaal waar de wimpers komen

Markeer met een potlood de plekken waar de wimpers moeten komen. Het is het mooiste als er overal dezelfde afstand tussen zit.

Stap 3: Maak de wimpers op maat

Leg de stokjes of satéprikkers op de juiste plek en maak ze vervolgens op maat. Voor het beste effect maak je de wimpers aan de onderkant allemaal even lang. Aan de bovenkant van het oog moeten ze in het midden het langste zijn en naar buiten steeds iets korter worden.

Stap 4: Bevestig alle wimpers aan het frame

Als je tevreden bent met de lengtes en positie van de wimpers, kun je ze gaan vastplakken. Plak ze bovenop het frame en laat het daarna goed drogen. Leg er eventueel een paar zware boeken op zodat het echt stevig blijft zitten. Daarna is het alleen nog een kwestie van omdraaien en aan de muur hangen!

Als finishing touch kun je jouw spiegel oog goud maken of bijvoorbeeld zwart spuiten. Maar de kleur van een natuurlijk materiaal zoals hout, rotan of bamboe is ook al mooi van zichzelf. De keuze is dus helemaal aan jou!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply