18

DIY: Lampenkap pimpen met touw

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen in de winkel of op internet: de populaire touwlampen. Het is een leuk decoratiestuk om te kopen voor in je interieur. Maar weet je wat nog veel leuker is? Om zo’n lamp met touw gewoon zelf te maken! Dit Do It Yourself project is ontzettend eenvoudig. Je hebt er alleen wat tijd en geduld voor nodig. In dit artikel geven we je een aantal handige tips om dit knutselwerkje tot een succes te maken.

Touw lamp zelf maken: dit heb je nodig

Voor het maken van een hippe touwlamp heb je maar weinig spullen nodig. Voor het gemak zetten we de benodigdheden toch even op een rijtje:

  • Touw (bijvoorbeeld jute touw, maar je kunt ook gebruik maken van ander soort touw of garen)
  • Schaar
  • Lampenkap
  • Lijmpistool (indien je het touw wil vastlijmen, maar in principe niet nodig)

Tafellamp, wandlamp, plafondlamp of hanglamp touw

Het leuke aan deze DIY is dat je het op allerlei manieren kunt uitvoeren. Zo bepaal je zelf welk type lamp je gaat omtoveren tot touwlamp of draadlamp. Je kunt er bijvoorbeeld een oude tafellamp voor gebruiken die je voor een prikkie hebt kunnen scoren bij de kringloopwinkel. Of geef die ene miskoop juist een make-over zodat de lamp nu wél goed bij het interieur past. Over het algemeen is een hanglamp met touw de populairste keuze. Leuk voor in de hal, boven bed of in de woonkamer!

Wat voor soort touw heb je nodig?

Welk soort touw je gebruikt, is helemaal aan jou. De kleur, dikte en het materiaal hebben allemaal invloed op de uitstraling. Voor een robuuste look is jute touw een mooie keuze. Maar je zou een lampenkap ook kunnen bekleden met een ander soort koord of garen. Let op: Voor de brandveiligheid is het belangrijk dat er voldoende ruimte zit tussen het touw en de lichtbron. Vooral als je nog een ouderwetse gloeilamp gebruikt.

Touw vastplakken of wikkelen en knopen

De makkelijkste manier om een touwlamp te maken, is door het touw rondom het frame te wikkelen. Hiervoor verwijder je dus de oude lampenkap. Een andere optie is om de lampenkap om het frame te laten zitten en het touw hierop vast te lijmen. Dit heeft weer een heel ander effect.

Lampenvoet of lamp snoer met touw

Heb je een touwlamp met stekker en een zichtbaar snoer? Dan kan het tof zijn om ook dit snoer in te wikkelen. Bij een vloerlamp of tafellamp zou je de lampenvoet zelfs kunnen bekleden. Wees creatief!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply