44

De voordelen van het regelmatig onderhouden van je tuin

De lente staat weer voor de deur en de planten staan weer in de bloei. Bij veel mensen beginnen de groene vingers te kriebelen wanneer de zon doorkomt en de temperaturen weer stijgen. De lente is het perfecte seizoen om de tuin een opknapbeurt te geven en alle planten en bloemen te verzorgen, zodat ze er weer mooi bij staan. Dan nog de keuze: onderhoud je liever zelf je tuin of laat je het een hovenier doen?

Een offerte aanvragen voor tuinonderhoud

Via MrTuin.nl kan je snel een offerte aanvragen als je tuinonderhoud wilt uitbesteden. Op MrTuin.nl vul je je woonplaats in en het type onderhoud waarvoor je een hovenier zoekt. Daarnaast vul je in wat voor soort tuin je hebt en dan helpt MrTuin.nl welke tuinman in de buurt geschikt zijn voor je taak. De prijzen van een hovenier kunnen erg wisselen. Dit is afhankelijk van de klus waarvoor je een hovenier aanneemt. MrTuin.nl heeft een prijsindicatie van enkele klussen die hoveniers kunnen aannemen. Deze prijzen zijn inclusief materiaal, arbeidsloon en btw:

  • Opstellen tuinontwerp: € 275 – € 525 per ontwerp
  • Aanleggen tuin: € 60 – € 110 per m2
  • Onderhouden tuin: € 40 – € 55 per uur

Onderhoud je liever zelf je tuin? Hier wat tips!

De eerste tip voor een goed onderhouden tuin is reflecteren over het afgelopen jaar. Wat ging er een jaar geleden goed en fout in de tuin? Waardoor kwam dit? Waren er planten die het heel goed deden in je tuin of waren er planten die totaal niet bloeiden? Nadat je een idee hebt van welke soorten planten het goed doen in je tuin en welke niet, is het tijd om de rest van de tuin te evalueren. Heb je vooral gras, stenen of beplanting in je tuin? Welk deel van je tuin neemt veel tijd in beslag om te tuinieren, en welk deel niet? Terrassen zijn onderhoudsvriendelijk, deze maak je schoon met een hogedrukspuit en daarna kijk je er de rest van het seizoen niet meer naar om. Maar een gazon of begroeiing kost toch meer tijd om te onderhouden.

Als je een tuin hebt die veel onderhoud nodig heeft, dan is het slim om een in te schatten hoeveel tijd je zelf in je tuin wil stoppen en hoeveel tijd in de tuin moet worden gestopt om hem mooi te houden. Als je je realiseert dat je tuin toch meer onderhoud vergt dan je had gehoopt, kun je alsnog hulp zoeken bij een hovenier.

Nadat je dan een beetje een algemeen idee hebt van hoe je tuin eruit ziet en wat voor verzorging de tuin nodig heeft, kan je aan de slag. Wat belangrijk is voor een tuin, is een levende bodem. Een  levende bodem zorgt ervoor dat planten goed groeien en lang in bloei staan. Daarom is het slim om in het voorjaar de tuin opnieuw te bemesten. Ook een gazon kan in het voorjaar een opknapbeurt goed gebruiken. In de zomer en lente krijgt een gazon meer te verduren doordat kinderen en dieren spelen op het gazon. Het is slim om onkruid dat op het gazon staat met te hand te verwijderen, dit is echt de meest efficiënte wijze. Dit geldt voor al het onkruid in je tuin. Daarnaast wordt het gazon vaak gemaaid. Het maaien van een gazon kan je het beste doen wanneer het gazon droog is. Het is verstandig om de laag gemaaid gras te verwijderen die overblijft, zodat het levende gras genoeg water en licht krijgt.

Met deze tips kun je aan de slag in jouw tuin en kan je hopelijk ook dit jaar weer genieten van het mooie weer in je fijne tuin!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply