25

De voordelen én nadelen van spouwmuurisolatie

Isolatiemateriaal dat tussen de binnen- en buitenmuur van je woning (de spouw) wordt aangebracht, wordt ook wel spouwmuurisolatie genoemd. Goede isolatie is noodzakelijk als je jouw woning duurzamer en energiezuiniger wil maken. Hieronder bespreken we de verschillende voordelen én de nadelen van spouwmuurisolatie.

Voordeel: Lagere energiekosten

Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat er veel minder warmte verloren gaat. Hierdoor hoef je in de winter dus minder te stoken om het huis aangenaam warm te krijgen. Het gevolg? De energierekening zal aanzienlijk omlaag gaan. Je hebt de investering dus ook zo weer terugverdiend!

Voordeel: Goed voor het milieu

Minder gebruik maken van de verwarming is daarnaast veel beter voor het milieu. Door te investeren in goede isolatie, maak je jouw woning dus een stuk duurzamer.

Voordeel: Minder geluidsoverlast

Spouwmuurisolatie houdt niet alleen warmte en kou tegen, maar werkt ook isolerend op het gebied van geluid. Je zal een stuk minder last hebben van geluiden van buitenaf. Denk aan een drukke weg, overvliegende vliegtuigen of levendige stadsgeluiden. Het draagt dus zelfs bij aan een betere nachtrust.


Hoewel er nog een aantal positieve punten te benoemen zijn, gaan we nu over op de spouwmuur isolatie nadelen. Maak je geen zorgen: voor de meeste ‘problemen’ en negatieve punten zijn goede oplossingen te vinden!

Nadeel: Minder goede ventilatie

Slechte isolatie zorgt voor natuurlijke ventilatie. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. Als je de spouwmuren van een bestaande woning laat isoleren, valt deze natuurlijke ventilatie zo goed als weg. Het is daarom belangrijk om op een andere manier regelmatig frisse lucht in huis te krijgen. Bijvoorbeeld door middel van ventilatiesystemen, luchtroosters en ramen met kiepstand. Zorg er ook voor dat de kruipruimte goed geventileerd wordt. Een isolatiebedrijf kan hier eventueel extra ventilatiekanalen plaatsen.

Nadeel: Veel aandachtspunten bij bestaande bouw

Tijdens het bouwen van een woning is het niet lastig om spouwmuurisolatie aan te brengen. Bij bestaande bouw kan dit echter wat lastiger worden. Er moeten via de buitenmuur openingen gemaakt worden om het isolatiemateriaal in de spouw aan te brengen. De muren moeten in goede conditie zijn een ook het voegwerk moet in orde zijn. Anders kan het maken van deze boorgaten problemen opleveren.   

Nadeel: Niet elke bouwsteen is geschikt

Tot slot is niet elk type bouwsteen geschikt voor deze vorm van isolatie. Geglazuurde bakstenen en poreuze betonstenen zijn bijvoorbeeld geen goede match. Check daarom altijd van welke stenen jouw muren zijn gemaakt en laat je goed adviseren door een professioneel bedrijf.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply