45

Tips om gezonde lucht in huis te krijgen

De lucht in de meeste woningen is ongezond. Uit onderzoek blijkt dat we meestal leven in slechte lucht, die te vochtig is en te weinig ververst wordt. Daar kunnen allerlei klachten door ontstaan. Meestal zijn dat ‘vage’ klachten, waarvoor een dokter geen oorzaak kan vinden. Denk aan hoofdpijn, kortademigheid of gewoon niet fit zijn. Gelukkig kun je deze problemen goed voorkomen door te zorgen voor gezonde lucht. Dit zijn 5 tips om gezonde lucht in huis te krijgen.

1. Naden en kieren

Vroeger werd de lucht in huis voortdurend ververst omdat er naden en kieren waren. Door deze slechte isolatie kon de lucht vrij naar binnen en naar buiten. Dat werkt nu natuurlijk nog steeds, maar je hebt als nadeel dat de temperatuur moeilijker te regelen is. In oude woningen (jaren ’40 of ouder) merk je dat dit nog steeds werkt. Maar als je gaat isoleren, zul je andere methodes moeten gebruiken voor gezonde lucht in huis.

2. Ramen elke dag open

Eigenlijk zou je elke dag de ramen open moeten doen om de lucht in huis te verversen. In de zomer kun je de ramen de hele dag op een kier laten. In de winter zet je de ramen ongeveer een half uur op een brede kier. Zo voorkom je dat je de hele dag warmte verliest. Overigens kun je in ruimtes waar geen verwarming aan staat de ramen ook langer open laten. De wikipedia over ventilatie geeft aan dat dit niet echt meetelt als ventilatie: het is eigenlijk alleen het luchten van de woning.

3. Ventilatieroosters

De ramen elke dag open en dicht doen is iets waar je steeds aan moet denken. Vergeet je dat een keer in de winter, dan wordt het meteen erg koud in huis. Bovendien hebben veel mensen last van ongedierte dat binnenkomt door het open raam. Ventilatieroosters boven de ramen voorkomen deze problemen. Je kunt de ventilatieroosters het beste dag en nacht open laten voor frisse lucht.

4. Mechanische ventilatie

Alle voornoemde methodes gaan ervan uit dat de lucht automatisch wordt ververst. Maar dat is lang niet altijd voldoende. Heb je bijvoorbeeld je huis heel goed geïsoleerd, dan heb je vaak veel vocht in huis. Dat vocht trekt niet voldoende weg als je alleen wat ramen open zet. Je hebt dan dus mechanische ventilatie nodig. De meeste huizen hebben wel een mechanische ventilator in de keuken en badkamer. Maar je kunt ook je hele huis aansluiten op mechanische ventilatie.

5. Ventilatie met warmte terugwinning

Mechanische ventilatie is fijn, maar dan heb je nog steeds koude lucht die je huis in komt in de winter. Daarom is het goed om te kijken naar een ventilatie systeem met warmte terugwinning. De oude lucht geeft daarbij zijn warmte af aan de verse lucht. Zo voorkom je dat je het erg koud gaat krijgen door de ventilatie. Bij de ventilatieshop vind je niet alleen ‘gewone’ mechanische ventilatie systemen, maar ook systemen met warmte terugwinning. Ventilatie met warmte terugwinning is ook de meest energiebesparende optie om genoeg frisse lucht in huis te krijgen. Deze systemen passen ook goed in plannen voor een energieneutrale woning.

Het ventileren van je huis is heel belangrijk om de lucht te verversen. Doe je dit niet, dan zal de kwaliteit van de lucht snel afnemen. Daar kun je allerlei gezondheidsproblemen van krijgen. Zeker als je langdurig in huis bent zul je merken dat je klachten krijgt. Wil jij gezonde lucht in huis? Dan weet je nu hoe je daar aan kunt komen!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply