De kracht van buitenspelen wordt meer en meer onderschat. Thuis zitten, gamen, schermtijd en gebrek aan beweging is een toenemende (negatieve) trend. Kinderpsychologen zijn het met elkaar eens dat buitenspelen het verstand scherpt en sociale interactie bevordert. Het stimuleert fysieke activiteit, versterkt samenwerking en communicatie. Het verlicht stress, verbetert onze stemming, bevordert ontspanning en verbindt ons met de natuur. Denk daarom zeker eens aan een zandbak thuis met speelzand.
Als we naar de natuur kijken, valt het op dat ook dieren buiten spelen. Dit is meer dan zomaar wat rondhuppelen. Het lijkt erop dat dit buitenspel een voorbereiding is op een succesvol volwassen bestaan. Dus, ouders, onderschat het belang van buitenspelen niet. Het is meer dan alleen een manier om energie kwijt te raken. Het is een cruciale stap in de ontwikkeling van uw kind.
Maar in tegenstelling tot dieren, legt spel bij mensen de nadruk op het ontwikkelen van cognitie en creativiteit. Dit kan met behulp van fantasiespellen en bordspellen, maar een voor de hand liggende speelvorm is gewoon in de zandbak spelen met speelzand.
Spelen in de zandbak voor optimale creatieve stimulatie
Niets is aandoenlijker dan het zien van een kind dat een zandkasteel aan het bouwen is. Maar achter die schattigheid zit een ingewikkelde cognitieve ontwikkeling. Zandkastelen bouwen is meer dan alleen kinderspel. Het stimuleert de creativiteit en verbeelding van kinderen terwijl ze verschillende vormen en structuren creëren. Bovendien helpt het bij de ontwikkeling van fijne motoriek, omdat kinderen het zand manipuleren om hun gewenste vormen te maken.
Een zandbak is ook een goede omgeving voor sociale ontwikkeling. Wat als een kind het zandkasteel van de ander vertrapt? Of als kinderen samenwerken om een fort of een echte Hollandse dijk te maken, gereedschappen delen en hun ideeën communiceren? Verder kan zandspel cognitieve ontwikkeling verbeteren door kinderen te leren over concepten zoals volume, gewicht en ruimtelijk inzicht.
Er zijn vele spellen die in het zand gespeeld kunnen worden, zoals voetbal, volleybal, etc. Deze activiteiten kunnen in normaal zand worden gedaan, zoals “ophoogzand”, maar in een zandbak heb je speciaal speelzand nodig dat geen vervuiling bevat en eigenschappen heeft die het spelen aangenamer maken. Zoals het makkelijker te vormen is en het beter kleeft als het vochtig is, zodat je zandbak niet snel in een modderbak verandert. Het is ook hygiënisch, zacht om verwondingen te voorkomen, het geeft meestal geen stof af en laat geen stoffige kleren of handen achter, terwijl normaal zand doorgaans wel dat doet.
No Responses Yet