21

Waarom kiezen voor douglas hout?

Gaat u een schutting, veranda of schuur in uw tuin plaatsen? Dan denkt u waarschijnlijk aan hout als materiaal. Dit ziet er natuurlijk uit en past bij elke tuin. Maar welke houtsoort gaat u kiezen? Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals grenenhout, vurenhout en hardhout. Maar de laatste tijd is douglas hout in opkomst. Dit zijn drie redenen om te kiezen voor douglashout.

Mooie kleur

Hout heeft een natuurlijke uitstraling en dat geldt ook voor douglas hout. Het heeft van nature een warme, roze-achtige kleur die vrij licht is. Maar douglas staat vooral bekend om de kleurverandering van het hout als het buiten geplaatst wordt. Door weersinvloeden zoals zon en regen wordt het hout namelijk grijs. Dit gebeurt bij elke houtsoort, maar bij douglashout wordt het een prachtige zilvergrijze kleur. De vergrijzing betekent dus niet dat de kwaliteit van het hout slecht is, het is een natuurlijke eigenschap. 

Het is overigens ook mogelijk om de natuurlijke kleur van het hout te behouden. Hiervoor is het noodzakelijk om douglas hout te behandelen met een lazuur of beits. Liever een andere kleur hout? Dat kan ook, want douglas is verkrijgbaar in diverse kleuren. Zo kunt u bijvoorbeeld zwart hout afwisselen met blank hout voor een mooi contrast. Maar ook kleuren als lichtgrijs en wit zijn mogelijk. Of kies uw eigen kleur en schilder blank douglashout in de kleur die bij uw tuin past.

Veel mogelijkheden

Veel mogelijkheden

Met douglas hout kunt u veel kanten op in de tuin. Kies bijvoorbeeld voor een hout beton schutting met douglas hout. De combinatie van de natuurlijke uitstraling met het stoere karakter van beton is erg mooi. Maar u kunt natuurlijk ook kiezen voor een schutting die volledig van douglas hout gemaakt is. Hiervoor zijn kant en klare tuinschermen te koop die met douglas palen geplaatst kunnen worden. Overigens kunt u natuurlijk ook schuttingpalen van een andere houtsoort nemen, zoals bijvoorbeeld hardhout. Deze houtsoort heeft een langere levensduur en is beter bestand tegen vocht waardoor de paal langer meegaat. 

Maar ook voor andere tuinprojecten is douglas hout een goede keuze. Vaak wordt het gekozen als materiaalsoort voor veranda’s en overkappingen. Dikke balken vormen een stevige constructie waardoor douglas een prima houtsoort is om een overkapping mee te bouwen. En wat dacht u van een mooie tuinbank, tuintafel of picknickbank van douglas hout?

Landelijke uitstraling

Douglas hout past perfect bij een landelijke tuinstijl. Door de structuur en de kenmerkende ‘vlam’ in het hout heeft het een robuuste uitstraling. Dat wordt versterkt doordat de kleur in de buitenlucht verandert naar prachtig zilvergrijs. 

Vooral Zweedse rabatplanken van douglas zijn erg geliefd. Deze planken vallen door het profiel aan de zijkanten deels over elkaar heen en worden daarom ook wel potdekselplanken genoemd. Dit geeft het geheel een robuust karakter, vooral als u kiest voor planken met een ruwe afwerking. 

Weet u al of douglas hout bij u past? Een tip: ga het hout in het echt bekijken bij een houthandel en u ontdekt het antwoord vanzelf.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply