23

De beste tips om schimmel in huis te voorkomen

De kans is groot dat je er al eens mee te maken hebt gehad in huis: schimmels. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten, want schimmels in huis kunnen vervelend zijn. Je kunt het daarom beter proberen te voorkomen. Maar hoe doe je dit? Wij geven je wat handige tips in dit artikel, dus lees snel verder.

Probeer extra vocht te vermijden

Hoe meer vocht je in huis hebt, hoe groter de kans is op schimmels. Het is daarom aan te raden om te proberen om vocht zoveel mogelijk te vermijden. Hoe je dit in huis kunt doen? Denk bijvoorbeeld aan het openzetten van het badkamer raam als je gaat douchen of daarna, het openen van de ramen tijdens het koken en buiten je wasgoed laten drogen.

Zorg voor goede ventilatie

Zorg voor goede ventilatie

Wat een grote rol speelt in het weghouden van schimmels in je huis, is een goede ventilatie. Probeer dit dan ook te realiseren, want hier kun je veel aan hebben. Maak gebruik van afzuigventilatoren in bijvoorbeeld de keuken en de badkamer. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig de roosters en ramen open te zetten, zodat er meer frisse lucht binnenkomt.

Goede luchtvochtigheid realiseren

De luchtvochtigheid in huis is belangrijk om schimmels te kunnen voorkomen. Probeer deze zo laag mogelijk te houden en houd hierbij vast aan niet hoger dan 50%. Een luchtontvochtiger of airconditioner kan eraan bijdragen om dit te realiseren, dus denk hier goed over na. De luchtvochtigheid in huis kan uiteraard per dag veranderen. Check het daarom meerdere keren per dag, om zo de juiste luchtvochtigheid in huis te krijgen. 

Een goede temperatuur in huis

Om schimmels weg te houden, is het belangrijk dat jouw huis een goede temperatuur heeft. Hoe hoger de temperatuur in huis, hoe groter de kans is dat er schimmels ontstaan. Bij koudere temperaturen zal vocht namelijk sneller condenseren. Maar hoe zorg je voor een goede temperatuur in huis? In de warme zomermaanden zou je kunnen denken aan het gebruiken van airconditioning. Zet overigens vaak gewoon lekker het raam open, om frisse lucht naar binnen te laten. Zorg er in ieder geval voor dat het niet té warm wordt in huis.

Lekkages meteen oplossen

Waar je op moet letten als je schimmels weg wilt houden van jouw huis, zijn lekkages. Als je eventuele lekken ontdekt in bijvoorbeeld de muren of leidingen van jouw huis, is het nodig om dit direct op te lossen. Op deze manier krijgen schimmels namelijk geen vocht, waardoor de kans groot is dat ze wegblijven. Probeer je huis goed en snel te drogen, zodat er weinig vocht achterblijft. Zo voorkom je schimmelvorming!

Kortom, er zijn meerdere dingen die je kunt doen om schimmel in je huis te voorkomen. Dit is belangrijk, want schimmels in je huis zijn uiteraard geen pretje. Al helemaal niet als je een schimmelallergie hebt, want dan kunnen schimmels in huis helemaal veel nadelen voor je hebben. Probeer er in ieder geval te allen tijde alles aan te doen om schimmels weg te houden!

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply