22

De beste manieren om gaten en kieren te dichten

Woon je in een relatief oud huis? Dan kunnen er in de loop der jaren kieren en scheuren zijn ontstaan in vloeren en muren. Door deze openingen kan het behoorlijk tochten in huis. Bovendien kan ongedierte makkelijk naar binnen dringen. Reden genoeg om gaten en kieren op te vullen. Veel mensen weten alleen niet hoe zij dit aanpakken. Daarom vertellen wij jou in deze tekst wat de beste manieren zijn om gaten en kieren te dichten.

Tochtstrip

In sommige huizen zit er een kier onder deuren. Gevolg hiervan is dat er koude lucht naar binnen kan stromen. De temperatuur daalt hierdoor mogelijk. Reden genoeg om iets aan deze kieren te doen. Je kunt een langere deur kopen of jouw vloer ophogen, maar dit zijn tijdrovende en dure opties. Een tochtstrip aanbrengen kost je veel minder tijd en geld. Zo’n strip zorgt ervoor dat de kier onder een deur bedekt wordt. Hierdoor komt er niet langer koude lucht onder de deur door. Zit er een kier aan een zijkant van de deur? Gebruik dan een tochtband. Hiermee kun je ook kieren bij ramen dichten.

Tochtstrip

Oude doeken

Voor kieren biedt een tochtstrip uitkomst, maar voor gaten in muren of vloeren is dit niet het geval. Dergelijke gaten kun je op verschillende plekken tegenkomen, bijvoorbeeld in de kruipruimte of de vloer van de meterkast. Je doet er goed aan deze gaten af te dichten, zodat koude lucht en ongedierte niet binnen kan komen. Heb je nog oude doeken thuis? Druk deze dan simpelweg in een gat. Als je het gat goed opvult, kan er geen koude lucht meer doorheen. Ook ongedierte heeft op deze manier geen kans meer.

Purschuim

Heb je oude doeken in een gat of kier gedrukt? Dan kunnen deze er na verloop van tijd uitvallen. Dit is uiteraard niet wenselijk, want je moet er zo telkens naar omkijken. Daarom gebruiken veel mensen purschuim om gaten en kieren te dichten. Je spuit simpelweg wat purschuim in een kier of opening. In het begin is de pur nog zacht, maar na verloop van tijd droogt het uit. Doordat pur uitzet als het droogt, worden gaten en kieren volledig gedicht. Is een gat of kier niet goed dicht? Spuit er dan simpelweg wat extra purschuim in.

Ventilatieroosters

Sommige gaten kun je probleemloos dichten met purschuim, maar dit geldt niet voor ieder gat. Een gat van een ventilatiekanaal moet bijvoorbeeld open blijven. Anders kan er immers geen lucht aan- en afgevoerd worden. Gelukkig kun je ventilatieroosters voor dergelijke openingen plaatsen. De gaten worden op deze manier afgeschermd, maar er kan nog wel lucht doorheen. Is er na het plaatsen van zo’n rooster nog een kier zichtbaar? Spuit hier dan wat purschuim in. Gebruik niet te veel, want dan kan het pur in het ventilatiekanaal terechtkomen.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply