39

#christmas countdown dag 4: boter kaas en eieren

boter kaas en eieren

het spel boter kaas en eieren

Kerst is een tijd dat je samen van de lange avonden geniet. De avonden duren lekker lang, het is warm en gezellig want er branden lichtjes en kaarsjes. Bij een kopje thee of chocomelk kan dan best een klein spelletje gedaan worden! Wij halen graag ouderwetse spelletjes uit de kast. Kennen jullie het spelletje boter, kaas en eieren nog? Het heet Tic-Tac-Toe in Amerika, Noughts and Crosses in Engeland en Eck-Meck-Steck in Duitsland, dat je dat maar even weet!?!

Waarom heet het eigenlijk boter kaas en eieren?

Ik weet niet of het waar is, maar ik vond het volgende verhaal op internet: Een jongetje in Amsterdam en hielp vaak de melkboer. Hij kreeg een boekje met rijtjes waarin hij moest bijhouden welke klanten er boter of kaas of eieren kochten. Voor de melk werd een apart velletje gebruikt omdat men dat dagelijks kocht. Als een klant iets kocht kwam er een kruis X achter de naam en anders een nulletje 0. De melkboer zette, als er drie kruisjes stonden, een streep door de kruisjes en zei dan: “Boter, kaas en eieren, je hebt goed verkocht!

Wat heb je nodig:

– de pdf ( tic tac snowflake toe )om uit te printen
– een schaar

Hoe maak je het:

Print de pdf uit op je printer. Knip het speelveld en de sneeuwvlokken los. Gooi de snippers weg en leg het midden op de tafel en ga tegenover elkaar zitten. . Verdeel de sneeuwvlokken over de twee spelers en het spel kan beginnen!

de spelregels van boter, kaas en eieren

Het spel wordt gespeeld op 3 bij 3 velden. Bij het begin zijn alle velden leeg. De ene speler neemt de blauwe sneeuwvlokken en de andere speler de groene sneeuwvlokken. Eén voor één leg je de vlokken in het speelveld. Degene die drie van zijn eigen sneeuwvlokken op een rij heeft (diagonaal, verticaal of horizontaal), heeft gewonnen.

boter kaas en eieren

samen het bekende spel spelen…

boter kaas en eieren

de pdf van de sneeuwvlokken boter kaas en eieren

Zoek je nog meer kerstinspiratie… Volg dan mijn blog, iedere dag komt er iets leuks voorbij om naar kerst toe te leven.. Maar je kunt ook mijn pinterestbord Kerst 2015 bekijken. Veel speelplezier.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply