48

Camerabewaking, altijd op de hoogte door de kracht van domotica

Je kent die beelden wel van rijen monitors, met enkele beveiligingsbeambten die in het holst van de nacht naar de beeldschermen staren op zoek naar onraad. Vele thrillers hebben gebruikt gemaakt van dit cliché. Tegenwoordig wordt camerabewaking op een heel andere wijze uitgevoerd, op basis van slimme software en beelden via internet. Niet alleen in het Rijksmuseum is er behoefte aan camerabewaking, ook thuis kan het de veiligheid bevorderen. Daarnaast kun je met camerabewaking binnen een domotica systeem nog veel meer dan jouw originele Van Gogh (print) in de gaten houden. Daarnaast is camerabewaking een stuk goedkoper dan de Nachtwacht inschakelen om een oogje in het zeil te houden!

Domotica, wat is dat?

Domotica wordt ook wel huisautomatisering genoemd, of de “Smart Home”. Elektrische apparaten en internet diensten worden aan elkaar gekoppeld om het leven veiliger en comfortabeler te maken. Denk aan camerabewaking bij senioren in huis. Wanneer er onraad is, kan een zorgverlener direct zien wat er aan de hand is. Hoewel domotica in eerste instantie voornamelijk werd toegepast bij senioren, zien we steeds meer particulieren er gebruik van maken binnen de Smart Home. En waarom ook niet? Dit soort innovatieve technologieën maken de woning niet alleen veiliger, maar het woongenot wordt er ook een stuk hoger door.

Camerabewaking voor thuis

Binnen een museum worden de beeldschermen op een centrale locatie bekeken, thuis kun je overal waar je maar wilt de beelden van de camera zien. Dit werkt op basis van IP camera systemen. De camera neemt beelden op, die worden online geplaatst en zijn door de eigenaar van de camera te bekijken. Je kunt deze beelden bekijken via de PC, maar ook via een app op de smartphone of tablet. Wanneer je achter in de tuin aan het schoffelen bent kun je zien wat er zich in de huiskamer afspeelt.

IP Camera binnen domotica

Zoals je hierboven hebt gelezen is domotica een verzamelnaam voor alle “slimme” apparaten en diensten in huis. Een IP camera kan ook onderdeel uitmaken van dit netwerk. Zo kun je de camerabewaking verder uitbreiden met geautomatiseerde functies. Laat de verlichting automatisch aangaan en de gordijnen openen wanneer er een beweging geconstateerd wordt. Dit kan de hond zijn, maar ook een inbreker. Door sensoren te koppelen aan de camera, en die weer via een centrale hub zoals de Somfy TaHoma te verbinden met de verlichting of raamdecoratie, kun je veel processen in huis automatiseren.

Camerabewaking op afstand

Hoewel we bij domotica vaak spreken van de Smart Home, hoef je niet thuis te zijn om een oogje in het zeil te houden. De IP camera stuurt de beelden naar de cloud, je kunt deze beelden overal ter wereld bekijken mits je beschikt over een internetverbinding en uiteraard een wachtwoord. Je wilt immers niet dat jouw camerabeelden door iedereen zomaar te bekijken zijn. Via een speciale app die bij het systeem hoort, of via een speciale internetpagina via de webbrowser kun je de woning in de gaten houden. Wees gerust, je hoeft niet de hele dag (en nacht) naar het beeldscherm te staren zoals de bewakingsbeambten, je krijgt een melding zodra er beweging geconstateerd wordt. Dat bespaart je ook weer data.

Waarom moet je altijd weten wat er gebeurt?

Wanneer je op vakantie bent is de bank in de huiskamer het laatste waar je aan denkt. Toch kan het heel handig zijn om overal en altijd zicht te houden op jouw woning. Laten we enkele scenario’s schetsen waarbij camerabewaking heel nuttig kan zijn:

     Je ligt lekker in bed en dan hoor je geluid. Is de kat wild geworden, of staat er een inbreker in de woonkamer? Bekijk het direct met je smartphone en bel indien nodig 112.

     Je bent op kantoor en je wilt in de gaten houden of jouw kinderen op tijd thuiskomen. Je krijgt stipt om 16.03 een notificatie dat de camera een beweging heeft geregistreerd, je kunt jouw zoon of dochter op je scherm zien.

     Je bent op vakantie en wilt even kijken of de woning in orde is. Is de schoonmaakster eigenlijk wel langs geweest? Wanneer je iets niet helemaal vertrouwt schakel je de buren in, een goede buur is immers beter dan een verre vriend.

Welke type camerabewaking kiezen?

Er zijn veel verschillende systemen, en nog veel meer mogelijkheden bij camerabewaking. Kies bij voorkeur voor een systeem dat je later kunt uitbreiden. Dat kan met een centrale hub via Wifi waar je verschillende apparaten aan kunt koppelen. Wellicht is een camera in de huiskamer nu voldoende, maar wil je er later nog eentje bij de garage. Door te kiezen voor een modulair systeem met een standaard bediening kun je apparaten en diensten aan elkaar koppelen. En dat is nou precies waar domotica toepassingen voor gemaakt zijn.

Bron: https://shop.somfy.be/

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply