20

Besparen op grootverbruikers

Hoewel de stijging van de gasprijs de boventoon voert in nieuwsberichten, wordt ook elektriciteit een stuk duurder. Er zijn veel kleine aanpassingen in huis die minder elektriciteit gebruiken dan hun voorganger, denk bijvoorbeeld aan ledlampen in plaats van de ouderwetse gloeilampen. Toch zijn er nog steeds een aantal grootverbruikers in huis, ook waar je niet in eerste instantie aan denkt. Wat zijn de (onverwachte) energieslurpers en hoe bespaar je hierop?

Grote apparaten

Het zal je niet verbazen dat de grotere apparaten in huis veel energie verbruiken, denk aan de koelkast met ingebouwde vriezer, de wasmachine, vaatwasser of kookplaat. Besparen hierop ligt redelijk voor de hand: een energiezuinige koelkast, de wasmachine of vaatwasser pas aanzetten als ze vol zijn, en waar het kan de eco-stand gebruiken of wassen op een lagere temperatuur.

Ook kun je, als je een dynamisch energiecontract hebt, gebruik maken van goedkope energie. Er zijn een aantal piekmomenten dat de energieprijs hoog ligt, maar daartegenover zijn er ook momenten dat de prijs juist lager ligt. Profiteer hiervan door grotere energieverbruikers zoals de wasmachine of vaatwasser pas aan te zetten als de prijs wat lager ligt.

Onverwachtse grootverbruikers

Naast bovengenoemde huishoudelijke apparaten, zijn er ook een aantal grootverbruikers waar je in eerste instantie niet aan denkt. Een aquarium bijvoorbeeld. Dit maakt, met een redelijk formaat, meteen indruk in de woonkamer. Een aquarium verbruikt veel energie, denk bijvoorbeeld aan de verlichting of het verwarmen ervan. Dit kost al snel ruim zeshonderd euro per jaar. Maar ook het strijkijzer is een grootverbruiker die je niet direct zou opnoemen. Dat wordt dus kleding kopen die zonder gestreken te worden de kast weer in kan.

Onverwachtse grootverbruikers

Sluipverbruik

Sluipverbruik verminderen is een heel eenvoudige manier om wat energie te besparen. Vaak zijn er apparaten in huis die ondanks dat je ze even niet verbruikt, toch energie kosten. Denk bijvoorbeeld aan een televisie die op stand-by staat. Als je de televisie helemaal uitzet, bespaar je meteen weer wat elektriciteit.

Minder waar mogelijk

Hoewel nieuwe, moderne apparaten al een stuk energiezuiniger zijn dan hun voorgangers, is het nog altijd beter om minder grote apparaten in huis te gebruiken, en alleen te houden wat essentieel is. Laat je was bijvoorbeeld drogen aan de lucht in plaats van in de droger, of laat de terrasverwarmer voor wat het is. En gebruik de essentiƫle grootverbruikers waar mogelijk op de momenten dat de energieprijs het meest laag ligt.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply