20

Besparen op gas: de mogelijkheden

Het nieuws dat de gasprijzen flink gestegen zijn kan je niet ontgaan zijn. Dat zorgt ervoor dat veel mensen op zoek zijn naar mogelijkheden om te besparen op gas. Dat zorgt er niet alleen voor dat je energiekosten bespaart, maar is ook goed voor het milieu. En misschien zijn er wel meer mogelijkheden om te besparen met gas dan je in eerste instantie zou denken. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips.

Zet de verwarming lager

Dit klinkt als een open deur, maar is een belangrijke eerste stap om te besparen op je gasverbruik. Misschien heb je jezelf aangewend dat het altijd 23 graden in huis is. Een temperatuur rond de 20/21 graden zou al voldoende moeten zijn. Je kunt in de avond altijd een extra warme trui aantrekken of een fleecedeken op de bank over je heen leggen. Verwarm je je huis met een cv-ketel in combinatie met radiatoren? Kijk dan of je de verwarming ‘s nachts lager kunt zetten.

Douche korter of ga minder vaak in bad

Douche korter of ga minder vaak in bad

Voor het verwarmen van water met een cv-ketel is ook gas nodig. Daarom kan het ook schelen als je minder lang onder een warme douche staat of minder vaak in bad gaat. Een paar minuten minder lang douchen per dag scheelt aanzienlijk. Met een bad verbruik je zelfs drie keer zoveel water dan met een douche. Het is dus zeker de moeite om minder vaak in bad te gaan.

Kijk naar mogelijkheden voor gasloos verwarmen

Er zijn meerdere om je huis zonder gas te verwarmen. Eén van deze alternatieven is de warmtepomp. Deze haalt energie uit de buitenlucht, de bodem of uit ventilatielucht en zet deze om energie voor het verwarmen van je huis of het bereiden van warm water. Daarbij verbruikt de compressor van de warmtepomp een kleine hoeveelheid stroom.

Cv-ketel nog goed? Dan kun je ook al gas besparen

De warmtepomp wordt vaak genoemd als oplossing om gasloos te verwarmen. Maar wat als je cv-ketel nog goed is? Dan is het zonde om deze weg te doen. Daar is een oplossing voor in de vorm van een hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. De hybride warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor het verwarmen (en eventueel actief koelen) van je woning en bij piekbelasting schakelt de cv-ketel. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor het verwarmen van het water. Uiteindelijk scheelt deze combinatie al aanzienlijk in je gasverbruik.

Zo zie je dat er verschillende mogelijkheden zijn waarmee je zowel op de korte als de langere termijn kunt besparen op gas.

Show Comments

No Responses Yet

Leave a Reply